Familiars i amics dels detinguts el 23 de setembre
22/10/2019

Reclamem la llibertat dels presos del 23-S

3 min
Almenys dos CDR reconeixen la compra i proves de substàncies explosives

Els familiars, amics i coneguts dels injustament empresonats el 23 de setembre –Alexis, Eduard, Ferran, Germinal, Xavier, Jordi i Txevi– exigim la llibertat dels presos i denunciem irregularitats i coaccions durant les detencions.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Fa un mes que nou persones van ser detingudes per la Guàrdia Civil en diverses poblacions catalanes, acusades de terrorisme, tinença d’explosius i estralls. Set d’elles van ser trasllades a Madrid i empresonades injustament. Des d’aleshores estan segrestades per l’Estat.

Els empresonats són fills, germans, parelles i pares, són persones compromeses amb el nostre país, amb les seves viles i ciutats i amb la seva gent. Són persones empresonades per les seves idees i els seus valors independentistes. Els nostres familiars són presos polítics.

Denunciem que aquestes detencions es van fer amb un seguit d'irregularitats. Entre elles: obstaculitzar l’accés a l’assistència jurídica des del primer moment a diferents detinguts, no informar dels seus drets a la major part dels detinguts en el moment de la seva detenció i no informar-los, tampoc, dels fets de què se’ls acusava. Denunciem els intents d’interrogatori durant el trasllat, també la incomunicació dels detinguts després de la detenció, ja que la majoria van estar sota custòdia policial durant 30 hores sense assistència lletrada; en un cas no va poder contactar amb el seu advocat en cinc dies i en un altre fins al 23è dia.

Diversos detinguts tant en el trasllat com a les casernes de Sant Andreu de la Barca (província de Barcelona) com a la caserna de Tres Cantos (Madrid) van rebre coaccions greus que els afectaven a ells personalment i a familiars i amics.

Denunciem també l'actuació irregular dels oficials del jutjat, ja que amb enganys es va imposar, en alguns casos, en el moment de la detenció, la signatura de l’acta d'escorcoll, sense que la poguessin llegir ni el detingut ni la seva parella retinguda, i sense que tampoc se’ls lliurés cap còpia. També denunciem que amb enganys dos detinguts signessin que nomenaven advocats d’ofici, quan aquests dos detinguts tenien nomenats els seus advocats d’Alerta Solidària.

Denunciem també que des de la seva detenció han patit constants vulneracions dels seus drets fonamentals, se’ls ha vulnerat el dret de defensa de maneres diferents. Se'ls ha condemnat mitjançant la criminalització pública i les filtracions, sense que els advocats hagin pogut conèixer els fets de què se’ls acusava.

Denunciem també el règim penitenciari que se’ls aplica, que correspon als presos més perillosos, vulnerant la presumpció d’innocència.

Són persones que ens estimem, que ens els han pres amb mentides, són persones que es troben en règim d’aïllament dins la presó, a 650 km de les seves famílies i que se’ns fa molt difícil visitar.

És per això que, un mes després del seu empresonament, les famílies exigim el seu alliberament immediat i l’arxivament de la causa contra tots ells, i que mentre això no s'aconsegueixi que es treguin de l'aïllament els dos detinguts que encara ara es troben en aquesta situació.

També reclamem que se'ls traslladi a presons catalanes i que tinguem de forma immediata coneixement dels fets de què se’ls acusa.

Mentrestant, donem les gràcies pel gran nombre de suports rebuts i les constants mobilitzacions de denúncia. Mentre no hi hagi justícia, aquestes seran les eines que ens ajuden a tirar endavant i que apropen els nostres familiars detinguts a la seva llibertat.

Finalment, fem una crida a la solidaritat amb els presos donant-los escalf, i a ells i a les seves famílies suport econòmic. Recordem que a totes les famílies els manca el principal sou i moltes d’elles tenen fills menors.

Ens solidaritzem també amb totes les persones que han estat empresonades aquests darrers dies.

Ens els han pres amb mentides!

Us volem a tots i totes lliures!

stats