13/07/2021

Del rei en avall

2 min

De cada any es tornen més complicades les vacances d'estiu a Mallorca dels reis d'Espanya, no tan sols a causa de la coneguda –i mútua– aversió de Letícia vers l'illa, sinó sobretot per les revelacions sobre la corrupció de la Corona espanyola, que sempre solen tenir algun episodi estiuenc. Ben mirat, fins i tot el Palau de Marivent va ser un espoli, ja que els seus propietaris (l'artista Joan de Saridakis i la seva esposa, Annunziata Marconi-Taffani) el van llegar a les incipients autoritats democràtiques amb la indicació expressa que s'hi fes un museu de l'obra de Saridakis i un centre cultural obert a la ciutadania. No una residència d'estiu per a la família reial, ni una futura seu per a l'Institut Nóos.

Les darreres notícies sobre els negocis bruts del rei emèrit han arribat de la mà del diari Público, i ens diuen que la fortuna il·lícita de Joan Carles no ve tant (que també) de les comissions en importacions de cru i construccions d'AVEs i gasoductes com de la venda d'armes a països àrabs. La història és llarga i enrevessada, i remetem als articles del digital mencionat. Naturalment, és un relat que ens parla d'un nivell de corrupció inaudit en qualsevol país que vulgui ser comptat entre les democràcies avançades, i sí molt més propi d'una dictadura o una república bananera. Com a detall, n'hi ha prou de consignar que, entre els socis de Joan Carles en el negoci del tràfic d'armes, s'hi comptava gent tan recomanable com Manuel Prado y Colón de Carvajal (descendent directe, segons ell mateix, de Cristòfor Colom), l'amic mallorquí Zourab Tchokotua (un playboy que sostenia que era príncep de Geòrgia, i que tampoc era georgià ni era príncep), el cèlebre multimilionari Adnan Kashoggi (tiet de Dodi al-Fayed, que va morir estavellat, juntament amb la seva amant Lady Di, contra un pont d'una autopista de París), i Salman bin Abdulaziz, actual rei de l'Aràbia Saudita, que es troba als orígens de la fortuna personal de Joan Carles. Al rei Salman i al ja difunt Adnan Kashoggi els uneix un altre vincle obscur, ja que el fill del primer, Mohamed bin Salman, és (presumptament) qui va ordenar la mort d'un altre nebot del segon, el periodista Jamal Kashoggi, assassinat i esquarterat al consolat de l'Aràbia Saudita a Istanbul, aviat farà tres anys.

Etc, etc. La història és llarga, però el que ens hauria de cridar l'atenció és que quan parlem de Joan Carles (i del seu fill) estem parlant del cap de l'estat espanyol, que sota cap concepte podria haver actuat d'aquesta manera sense la connivència no tan sols dels poders del mateix Estat, sinó de molta gent més: política, empresa i finances, mitjans de comunicació. El seu escàndol és l'escàndol de tot un sistema que en cap moment, en el trànsit cap a la democràcia, es va plantejar prescindir de la corrupció com a pilar fonamental del poder constituent. És un ridícul internacional, i una situació inacceptable en qualsevol democràcia. Tràfic d'armes: de tant venir per Mallorca, alguna cosa degué aprendre Joan Carles de Joan March.

Sebastià Alzamora és escriptor
stats