País Valencià 26/11/2020

El govern valencià inicia els tràmits per multar tres persones per l'exhibició de símbols franquistes

Les sancions podrien arribar als 10.000 euros i se sustenten en la llei valenciana de la memòria

Ara
2 min
Seguidors de formacions d'extrema dreta exhibint simbologia franquista en una marxa celebrada al barri de Benimaclet de València amb motiu de la celebració del 12 d'octubre

ValènciaLa consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha anunciat en el ple de les Corts Valencianes l'obertura d'un expedient de sanció a tres persones per l'exhibició de símbols franquistes durant la manifestació celebrada el passat 12 d'octubre al barri de Benimaclet de València.

L'inici de les actuacions es produeix arran de la denúncia presentada el 23 de novembre a la conselleria per la Coordinadora d'Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià, en la qual l'entitat exposa que els participants en la manifestació van exhibir simbologia nazi, la bandera espanyola amb l'escut franquista, la bandera de la Falange, van realitzar salutacions feixistes i portaven torxes.

La denúncia sosté que aquests actes són contraris a la prohibició d'exhibir públicament escuts, insígnies, plaques i altres objectes en la via pública realitzats en commemoració, exaltació o enaltiment individual o col·lectiu de la revolta militar de 1936 i del franquisme, dels seus dirigents o de les organitzacions que van sustentar el règim dictatorial, al considerar-los contraris a la memòria democràtica i a la dignitat de les víctimes. És per això que sol·licita l'aplicació dels articles 39 i 40 del règim sancionador de la llei de memòria democràtica i per la convivència de la Comunitat Valenciana contra sis persones que s'han pogut identificar gràcies a la col·laboració veïnal i als col·lectius antifeixistes.

En la mateixa línia, la conselleria també va requerir a la delegació del govern al País Valencià la documentació recollida per la policia durant la manifestació. Segons el govern valencià, les fotografies remeses per la delegació del govern concorden amb les imatges aportades en la denúncia.

Per a la conselleria les proves recollides són "indicis suficients" per actuar contra tres dels participants en la manifestació per uns fets que poden ser susceptibles d'una infracció amb multes d'entre 2.001 i 10.000 euros.

"El feixisme no és una ideologia"

La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha defensat que l'obertura de l'expedient "suposa una obligació de totes les administracions". També ha emfatitzat que "el feixisme no és una ideologia, és una forma d'opressió que cal combatre amb totes les eines legals". "No oblidem que no es pot defensar la democràcia sense ser antifeixista, perquè el feixisme és el contrari al dret i a les llibertats", ha defensat la consellera.

stats