País Valencià 04/10/2012

La manifestació del 9 d'octubre exigirà posar fi a la marginació que pateix el País Valencià

La Comissió 9 d'Octubre convoca la tradicional manifestació sota el lema "El País Valencià és el futur". La diada nacional del País Valencià també recordarà Joan Fuster en el 50è aniversari de "Nosaltres els valencians"

Salvador Almenar
2 min
Pancarta de la manifestació del 9 d'octubre / PRATS I CAMPS

ValènciaLes associacions, sindicats i partits polítics que conformen la Comissió 9 d'Octubre han presentat aquest matí el lema i les reivindicacions de la tradicional manifestació de la diada nacional del País Valencià (dia en la qual es commemora l’entrada de Jaume I en la ciutat de València). Els convocants han fet una crida als valencians per participar en la marxa que el proper dia 9 d'octubre recorrerà els principals carrers de València per exigir un canvi en les polítiques econòmiques, culturals i lingüístiques del govern de la Generalitat Valenciana.

Amb el lema "El País Valencià és el futur", la Comissió 9 d'Octubre encapçalarà una manifestació que tractarà de mostrar el seu rebuig a com estan gestionant la crisi econòmica i social els governs espanyol i valencià. En aquesta diada el context econòmic estarà molt present de manera que en el manifest que es llegirà a la conclusió de la marxa es condemnarà la gestió antisocial de la crisi. Els convocants denuncien que les retallades unidireccionals amenacen amb acabar amb l'estat del benestar i també "la creixent repressió" de les "lògiques" expressions de malestar social.

En el context de país, la reivindicació unànime de tots els convocants serà acabar amb "la marginació que pateix el País Valencià". Així, el secretari d'Acció Cultural del País Valencià, Toni Gisbert, ha denunciat la "discriminació" que pateixen els valencians i que s'ha tornat a demostrar amb uns Pressupostos Generals del l'Estat que "fins i tot el propi Alberto Fabra ha criticat".

Però també la situació cultura i lingüística al País Valencià tindran –com tots els anys– un paper destacat en aquesta manifestació. Així, la Comissió 9 d'Octubre reivindica que el govern espanyol reconegui el caràcter plurinacional de l'estat i "pose fi a la censura de TV3" i al govern valencià que "no margini el valencià" com ha fet amb l'aprovació del decret de plurilingüisme.

Enguany la diada no acabarà amb la lectura del manifest per part del president del comitè d'empresa de Radiotelevisió Valenciana, Vicent Mifsud, sinó que la jornada reivindicativa es traslladarà al Teatre El Micalet on es retrà homenatge a Joan Fuster amb motiu del 50è aniversari de la publicació de "Nosaltres els valencians".

Aquest acte estarà organitzat en col·laboració amb l'associació Castelló per la Llengua i l'Associació d'Actors i Actrius del País Valencià participaran activament en l'homenatge amb la lectura d'alguns dels seus textos. El cantat i compositor Miquel Gil clourà aquesta jornada festiva i reivindicativa amb un concert en el propi Micalet. L'homenatge a l'escriptor valencià començarà a les 21 hores i el preu de les entrades –que es poden adquirir a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània– serà de 5 euros.

stats