Hotels i restaurants de luxe i viatges en preferent: les despeses de l'equip de Barberá pagades per l'Ajuntament

El portaveu municipal de Compromís, Joan Ribó, anuncia que posaran la documentació a disposició de la Fiscalia per si l'alcaldessa haguera malversat fons

El grup municipal Compromís a l'Ajuntament de València ha fet públiques aquest dijous més de 400 factures amb diverses despeses de representació de l'alcaldessa Rita Barberá i el seu equip de govern que sumen 278.000 euros i que van ser pagades amb fons públics. El seu portaveu, Joan Ribó, que ha presentat junt a la candidata a la presidència de la Generalitat, Mònica Oltra, la pàgina  RitaLeaks on es detallen totes aquestes despeses, ha anunciat també que posaran aquesta documentació en coneixement de la Fiscalia perquè puga determinar si Barberá va cometre un delicte de malversació de fons públics.

I és que des de Compromís sostenen que les factures demostren que l'alcaldessa hauria pagat amb fons públics despeses que van més enllà de les pròpies de representació i justifiquen posar les factures a disposició de la justícia perquè entenen que els ciutadans de València "no han de pagar els luxes de la seua alcaldessa".

Entre les despeses detallades figuren l'abonament de 57.000 euros en bitllets d'avió, 17.000 en bitllets de tren, més de 41.000 en restaurants, 81.000 en hotels o 25.000 en regals de Nadal i altres 28.000 en diverses despeses de representació. A més, Ribó ha assegurat que s'han pagat amb càrrec a l'Ajuntament 60.000 euros en escortes de l'alcaldessa i candidata del PP a la reelecció quan aquesta es trobava de vacances o participants en actes de partit.

Per al portaveu municipal, Barberá ha de retornar les despeses "que no són de l'Ajuntament" sinó del partit, mentre que ha criticat que en les factures figuren dinars "amb pernil de Jabugo, ostres o gaspatxo de llagosta", i despeses de 3.209 euros per llogar un cotxe a Copenhaguen o una nit d'hotel per 771 euros a Florència.

També ha qüestionat el pagament de 4.912 euros pel lloguer d'un cotxe a Londres a la disposició de l'alcaldessa 24 hores amb motiu de la reunió que va mantenir amb el magnat de la Fórmula 1, Bernie Ecclestone, els 1.155 euros en bitllets d'avió de Barberá per a aquesta reunió, o un menjar de 2.087 euros amb 26 comensals en un restaurant.

Joan Ribó ha denunciat els entrebancs amb els quals s'ha trobat el seu grup municipal per aconseguir aquestes factures. De fet, no les ha aconseguides per les vies ordinàries ja que, segons ha denunciat, no van obtenir resposta ni de la cap d'alcaldia de l'Ajuntament de València ni de l'exvicealcalde Alfonso Grau quan van sol·licitar les factures. Per aquest motiu, Compromís ha esborrat dels documents qualsevol referència a qualsevol empleat públic amb la intenció que l'equip de govern no actue contra ells per la filtració d'aquestes factures que detalles despeses pagades amb fons públics.

Barberá estudiarà denuncia a Compromís

Poc després que Compromís haja presentat la web, l'alcaldessa de València, Rita Barberá, preguntada per aquestes despeses de representació, ha assegurat que aquestes no són "factures de l'alcaldessa", sinó del conjunt de la corporació, i ha anunciat que els serveis jurídics estudiaran si la seua difusió vulnera la llei de protecció de dades i es poden prendre mesures judicials contra el grup municipal de Compromís.

Barberá ha volgut manifestar que "no hi ha cap Wikileak" perquè Compromís ha fet un "aprofitament de la transparència municipal" per accedir mitjançant una clau a aquestes factures, per la qual cosa no es tracta de "cap treball d'heroïcitat".

També ha destacat que "hi ha moltíssima manipulació i intencionalitat" en la publicació d'aquestes factures perquè es refereixen "a més d'un mandat" com demostra la factura d'un viatge a Copenhaguen el 2009. L'alcaldessa ha assegurat que la seua publicació ara es deu al fet que "estem –el PP– pujant en les enquestes i han de tirar més destralades damunt" per treure rèdit electoral.

Més continguts de