País Valencià 14/03/2013

El FROB li cedeix a CaixaBank el control de Banc de València

L'entitat valenciana ha estat intervinguda pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària gairebé un any i mig

Efe
2 min

ValènciaEl Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) ha cedit avui el control de Banc de València a CaixaBank amb el nomenament del nou consell d'administració en la junta d'accionistes del banc, en la qual l'administrador provisional, José Antonio Iturriaga, ha defensat el grup català com "la millor opció".

La junta ha aprovat tots els punts de l'ordre del dia en tenir CaixaBank la majoria del capital social, com ara els comptes anuals de l'exercici del 2012 –gestionat pel FROB–, l'aplicació de resultats i la gestió social, així com els nous membres del consell, el sistema de retribució dels consellers i l'informe sobre remuneracions.

La junta, celebrada en el Palau de Congressos de València amb l'assistència del 99,05% del capital social, ha aprovat el nomenament dels consellers Juan Antonio Alcaraz (director general de La Caixa), Marcelino Armenter (director general adjunt de La Caixa), Francesc Xavier Coll Escursell, Javier Ceferino García-Lluís Valencia, Bibiano Manuel Martín Perales i Antonio Vila Bertrán, tots com a consellers designats per l'accionista majoritari.

Com a independents s'ha triat Lluís Badía Almirall, el president de la patronal catalana Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, i el president de Fira València, Alberto Catalá.

Iturriaga s'ha compromès a transmetre la situació de sensibilitat que representen els accionistes del banc. Molts han reclamat més valor de l'acció i "generositat" en el bescanvi de les antigues accions de Banc de València pels títols de l'entitat catalana i han assegurat que viuen "un dia de duel" en perdre "el seu banc", molt arrelat a la ciutat.

L'administrador assignat pel FROB fins avui ha assegurat que la pèrdua de valor de l'acció no s'ha produït durant la gestió de l'ens, que la va assumir "per imperatiu legal" i li va aportar 5.500 milions d'euros. En resposta a algunes acusacions d'accionistes, ha manifestat que totes les decisions del FROB s'adopten en l'àmbit de la junta d'administradors, que ha d'actuar com a mínim de dos en dos.

L'augment de capital del Banc de València, la seva adjudicació a CaixaBank per un euro i la venda d'accions a aquest grup s'ha realitzat conforme a la normativa vigent, i totes les decisions estan emparades en la legislació, ha assenyalat Iturriaga.

Respecte a l'acció social de responsabilitat contra els anteriors gestors de Banc de València, aprovada en l'anterior junta –la celebrada el maig del 2012–, Iturriaga ha explicat que s'ha ajornat aquesta iniciativa fins a saber el resultat de la impugnació que van fer alguns dels consellers afectats, en concret, José Luis Olivas, Aurelio Izquierdo i Antonio Tirado.

stats