País Valencià 27/02/2014

La diputada del PP valencià processada pel cas Gürtel, Angélica Such, renuncia al seu escó

La dimissió arriba hores després que el president valencià, Alberto Fabra, reiterés que els diputats imputats han de quedar fora de la vida política

Efe
2 min

ValènciaLa fins ara diputada del Partit Popular a les Corts Valencianes i imputada en el cas Gürtel per la seva actuació durant la seva etapa al capdavant de la conselleria de Turisme, Angélica Such, ha presentat aquesta tarda la seva renúncia a l'acta de diputada, segons han informat fonts del Parlament autonòmic.

La renúncia de Such es produeix després que aquest matí el president de la Generalitat Valenciana i del PP, Alberto Fabra, manifestés que els polítics immersos en processos judicials vinculats a la corrupció han de quedar fora de la vida política.

Tant Angélica Such com Milagrosa Martínez, ambdues diputades del PP per la demarcació d'Alacant i exconselleres de Turisme, estan imputades en una de les peces de l'anomenat cas Gürtel valencià. Totes dos seuran des del dia 31 de març al banc dels acusats pels contractes que va signar la Generalitat Valenciana amb empreses de la trama per al muntatge i gestió del pavelló de promoció institucional a la fira internacional de turisme Fitur.

La diputada Such ha materialitzat la seva renúncia mitjançant un escrit presentat aquesta tarda en el registre de les Corts Valencianes, segons han confirmat fonts parlamentàries. El substitut de Such en el grup popular de les Corts serà Marco Zaragoza, solter de 42 anys, que ocupava el lloc 27è de la candidatura del PP a la província d'Alacant.

Zaragoza, que posseeix negocis hotelers a Benidorm, ha estat regidor durant 12 anys a l'Ajuntament de la Vila Joiosa, malgrat que actualment no forma part de la corporació perquè no va ser triat en els comicis del 2011.

Angélica Such i Milagrosa Martínez són dues de les 13 persones processades per la peça separada del cas Gürtel referida als contractes de la Generalitat Valenciana amb la trama per Fitur.

El judici s'ha obert pels delictes de prevaricació, malversació, suborn, tràfic d'influències, enriquiment injust, falsedat i infidelitat en la custòdia de documents en la contractació de la Generalitat amb Orange Market –empresa de la trama Gürtel– pel pavelló del País Valencià a Fitur entre els anys 2005 i 2009, durant l'etapa de govern de Francisco Camps.

La presidenta del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, Pilar de l'Oliva, presidirà el judici que començarà el dia 31 de març i que està programat que es desenvolupi en 43 sessions, segons han informat avui fonts del tribunal.

També seuran al banc dels acusats la resta de la cúpula de Gürtel i Orange Market (Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez i Isabel Jordán), l'excap de gabinet de la conselleria de Turisme, Rafael Betoret, i quatre empleats públics més de la Generalitat Valenciana (Isaac Vidal, Jorge Miguel Guarro, Ana María Grau i Juan Bover).

Els fets que es jutjaran es refereixen a les adjudicacions de l'Agència Valenciana de Turisme –entitat pública de la Generalitat– a la mercantil Orange Market dels contractes relatius a la construcció, muntatge i desmuntatge dels expositors a la fira turística Fitur del 2005 al 2009.

Segons la instrucció, hi ha indicis que el grup mercantil es va aprofitar de les relacions personals dels seus gestors amb les màximes autoritats del govern valencià per aconseguir aquestes adjudicacions, malgrat que les seves ofertes eren les més cares i que no reunien les condicions tècniques i econòmiques necessàries.

La Fiscalia Anticorrupció reclama onze anys de presó per a Milagrosa Martínez, que també és alcaldessa de Novelda (Vinalopó Mitjà), i nou anys d'inhabilitació per a Angélica Such.

stats