País Valencià 23/07/2019

La FAO inaugura a València el seu centre mundial per combatre la "pandèmia de l'obesitat i la malnutrició"

L'organització reclama la posada en marxa "urgent" de sistemes alimentaris saludables i sostenibles

Daniel Martín
2 min
Acte inaugural del Centre Mundial de València per a l'Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS)

València"La gent cada vegada menja pitjor perquè els sistemes han comportat productes ultraprocessats, més econòmics, accessibles i més fàcils de preparar, i aquest hàbit està portant a la pandèmia de l'obesitat i afecta sobretot els països importadors i amb menys recursos [econòmics], com a Àfrica o a les illes del Carib". Amb aquesta denuncia va inaugurar el director general de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), José Graziano da Silva, el Centre Mundial per a l'Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS) de València, impulsat per l'Ajuntament de la ciutat i aquest organisme.

Da Silva va afirmar que junt amb la fam, el segon gran problema actual a escala global és la malnutrició "que creix de forma desordenada i descontrolada, i que exigeix una resposta immediata, especialment per part de les ciutats", ja que són els espais on més persones s'agrupen i, en conseqüència, on més menjar és consumeix i més influència es té sobre el mercat. És per això que el director general de la FAO va destacar la necessitat "urgent" de la posada en marxa de sistemes alimentaris saludables i nutritius i que, alhora, facilitin la conservació dels recursos naturals.

L'acte d'inauguració del centre, que s'ubicarà de forma permanent a l'edifici de la Base, a la marina del port de València, va comptar amb la presència de la reina Letícia, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; el premi Nobel de la pau 2007, Edward Rubin; l'activista per l'alimentació sostenible, Vandana Shiva, i l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, que va destacar que "mai abans hem tingut la possibilitat de ser la primera generació que erradique la fam en el món i mai abans tampoc el concepte de pertinença a la globalitat, a la gran família humana d'aquest planeta, ha estat tan intens i compartit".

Ribó va agrair la tria de València i va refermar l'aposta de la ciutat per un model d'alimentació saludable, de proximitat i sostenible arrelat en una tradició "ancestral d'hàbits sans" simbolitzada per l'emblemàtica horta que l'envolta. L'alcalde va emfatitzar que és "el moment de construir sistemes alimentaris urbans sostenibles per a tothom, perdurables en el temps" i que arribin a tota la ciutadania". "És a les mans de les ciutats avançar en el dret a l'alimentació de qualitat dels seus ciutadans, informar i educar adequadament, així com establir mecanismes de producció i distribució d'aliments naturals i de proximitat", va afegir.

Coneixement i comunicació

El Centre Mundial per a l’Alimentació Urbana Sostenible de València centrarà el seu treball en dues àrees, la gestió del coneixement i la comunicació. La primera té com a objectiu la captació i catalogació de les múltiples iniciatives orientades a establir sistemes alimentaris locals sostenibles per a les ciutats de tot el món. En el vessant de comunicació, es pretén difondre totes aquelles qüestions vinculades a l'alimentació, la nutrició, la lluita contra la fam, el canvi climàtic i els sistemes alimentaris sostenibles, tant de València com de qualsevol ciutat del món.

stats