Les víctimes del metro de València inauguren un monument per recordar dignament el tràgic accident

Una obra formada per 43 rellotges blancs recorden l'hora en què es va produir el sinistre en el qual van morir 43 persones

L'associació de víctimes de l'accident del metro de València ocorregut el 3 de juliol del 2006, en el qual van morir 43 persones i en van resultar ferides 47, ha celebrat avui el seu últim acte públic, amb la inauguració d'un monument sobre la corba on va ocórrer el sinistre, que busca ser un espai de memòria col·lectiva.

El monument, denominat 'Prime time' i realitzat per l'artista alemanya resident a València Anja Krakowski, està format per 43 rellotges blancs que assenyalen l'hora en què es va truncar la vida de 43 persones –les 13.03– i set rellotges negres que permeten enllaçar per internet amb dades de l'accident i de la lluita de l'associació.

La presidenta de l'associació, Rosa Garrote, ha assenyalat que amb aquest acte culmina una etapa, ja que una vegada aconseguit que hi hagués una nova recerca de l'accident –que va finalitzar en el desè aniversari del sinistre i els va portar a acomiadar-se de la plaça on cada mes es concentraven–, volien que hi hagués alguna cosa permanent per al record.

Per això, ha indicat que aquest monument, la idea del qual va sorgir el 2008 amb la "inquietud" que la memòria de l'accident no desaparegués, pretén ser un espai de consciència col·lectiva que perduri en el temps i, a més de recordar les víctimes, deixi patent que una cosa tan tràgica no pot tornar a passar.

A més, Garrote ha agraït el suport ciutadà i la presència avui d'autoritats en l'acte com la del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, la vicepresidenta, Mónica Oltra, la consellera d'Obres Públiques, María José Salvador, i l'alcalde de València, Joan Ribó, després d'anys d'"oblit i menyspreu".

El primer president de l'AVM3J, Enric Chulio, ha recordat que es va obrir un concurs públic per triar projecte, en el qual va haver-hi 26 inscripcions i 5 projectes finalistes seleccionats per un comitè format per Manuel Borja Villel, Agustín Pérez Rubio, Vicente Todolí i José Luis Pérez Pont, al qual es va sumar una votació popular en què van participar 1.153 persones.

L'artista, Anja Krakowski, ha indicat que ha buscat visibilitzar el que va ocórrer i que l'accident passés de l'àmbit personal al públic, per la qual cosoa ha recorregut a una línia de temps que es va truncar a les 13.03 hores del 3 de juliol del 2006, moment en què va començar també la lluita per la justícia i la reivindicació de responsabilitats polítiques de l'associació.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que avui s'obre un espai "espiritual laic" que té a veure amb la memòria d'aquelles persones que "mai van haver de morir" i a les quals es deu un reconeixement, perquè la Generalitat els "va fallar".