L'oposició retreu a Ximo Puig que sigui accionista de Prensa Ibérica, el grup que té més publicitat de la Generalitat

PP i Cs critiquen que l'Institut Valencià de Finances hagi condonat a l'empresa 1,3 milions d'euros

Els grups del Partit Popular i de Ciutadans a les Corts Valencianes han retret al cap del Consell, Ximo Puig, sigui accionista de l'editorial Prensa Ibérica, "el major grup mediàtic i de comunicació" del País Valencià, una companyia que, a més de ser la que més publicitat institucional té de la Generalitat, s'ha beneficiat de la condonació d'1,3 milions d'euros amb l'Institut Valencià de Finances, el que suposa el 70% del deute que mantenia la companyia.

Davant aquesta situació, el Partit Popular ha demanat la compareixença al Parlament de Ximo Puig i Ciutadans ha registrat una sèrie de preguntes perquè el govern valencià expliqui si considera "ètic" que Ximo Puig sigui accionista del "major grup mediàtic i de comunicació" del País Valencià, propietari dels tres diaris amb més difusió a les tres províncies, els periòdics 'Levante', 'Información' i 'Mediterráneo'. La formació taronja també reclama al govern valencià que aclareixi els motius pels qual l'IVF ha condonat 1,3 milions d'euros al grup Zeta, companyia adquirida recentment per Prensa Ibérica. La mesura va ser acordada mitjançant un decret per l'Institut Valencià de Finances i validada pel ple del Consell amb la participació del propi Ximo Puig.

3,6 milions en publicitat institucional

La portaveu adjunta de Cs, Ruth Merino, ha destacat que, segons el portal de Transparència de la Generalitat, Prensa Ibèrica va ser el 2018 el grup més beneficiat en ajudes de publicitat institucional, a "considerable distància" del següent mitjà de comunicació. En concret, va rebre 3,6 milions d'euros, un fet que des de la formació taronja no consideren "ètic" mentre Ximo Puig sigui accionista de l'empresa. És per això que han sol·licitat conèixer els criteris utilitzats pel departament de la Presidència per a l'adjudicació de la publicitat institucional. En el mateix sentit s'ha manifestat la líder del Partit Popular, Isabel Bonig, que ha destacat que no és "ètic ni estètic".

177.000 euros en accions

Segons reflecteix la declaració de béns publicada al portal de Transparència de la Generalitat, Ximo Puig és propietari de 210 accions de l'empresa Promociones i Ediciones Culturales, SA, companyia propietària del periòdic 'Mediterráneo', diari on Ximo Puig va treballar com a periodista. Actualment, els títols tenen un valor total de 177.886 euros i representarien prop de l'1% del capital.