País Valencià 13/06/2018

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua també redueix a 15 les paraules amb accent diacrític

L'IEC assumirà com a normatives les formes escrites valencianes de les lletres de l’alfabet

Daniel Martín
2 min
L'IEC aprova la reducció dels accents diacrítics: adeu a 'adéu'

ValènciaL'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha anunciat avui la reducció de les paraules que necessiten accent diacrític a 15 casos, en una decisió que pretén confluir amb el canvi normatiu introduït per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) el 2016, quan va rebaixar l'ús d'aquesta fórmula de 150 a 15 mots. Així ho ha explicat l'AVL en un comunicat en què ha justificat la decisió per la voluntat de "confluència en aspectes ortogràfics i gramaticals" i el desig d'evitar divergències entre "els centres codificadors i de cooperar mútuament". La simplificació de l'accentuació diacrítica té com a resultat la reducció als casos següents: bé (béns), déu (déus), és, mà, més, món, pèl (pèls), què, sé, sí (sís), sòl (sòls), són, té, ús i vós.

Des de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua han destacat que amb la mateixa voluntat de confluència l'IEC ha acordat assumir com a normatives les formes escrites valencianes de les lletres de l’alfabet acabades en e: efe, ele, eme, ene, erre, esse.

Altres retocs

L’AVL ha incorporat també com a noves opcions, al costat de les solucions vigents, alguns retocs ortogràfics com l’ús sense dièresi dels derivats cultes acabats en -al (laical, helicoidal, ovoidal, etc.), la supressió del guionet en alguns compostos (correcuita, cuitacorrents, matadegolla, etc.), i l’ús del guionet quan un prefix precedeix una locució o una paraula que ja portava guionet (pro-drets humans, ex-director general, anti-nord-americà), així com també en casos susceptibles de confusió (ex-pres). També accepta la duplicació de la r (rr) en casos en què apareix entre vocals precedida d’un prefix o d’un radical culte: arrítmia, corresponsable, erradicar o cefalorraquidi.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua establirà un període de tres anys durant el qual seran vigents tant la forma tradicional com la nova de simplificació dels accents diacrítics. La finalitat és permetre’n la difusió i afavorir-ne l’adaptació dels usuaris. En la resta dels punts (dièresi, guionet, duplicació de la r), l’AVL, en tres anys, revisarà i consensuarà les decisions normatives amb les altres institucions corresponents de l’àmbit lingüístic amb l’objectiu d’aconseguir unes regles comprensibles i aplicables.

stats