País Valencià 25/03/2020

El govern valencià ja reparteix el material sanitari comprat a la Xina

El Consell hi ha invertit 11 milions i ha comptat amb l'ajuda d'un empresari asiàtic del sector tèxtil

Daniel Martín
2 min
Arribada al País Valencià de part del material sanitari provinent de la Xina

ValènciaLes quinze primeres tones de material sanitari provinent de la Xina ja s'estan repartint als centres hospitalaris i residències d'avis del País Valencià després que aquesta matinada hagi arribat a un centre logístic provinent de l'aeroport de Saragossa. L'aeroport aragonès ha sigut l'escollit perquè l'avió no sols ha traslladat equipament per al País Valencià, sinó també per a les comunitats autònomes de Navarra i Castella i Lleó.

L'enviament inclou 3,8 milions de mascaretes, prop de 5.000 vestits de protecció i 200.000 guants, i hauria de servir per dotar d'equipaments els empleats que treballin en els serveis públics més essencials. També es farà arribar a les empreses que estiguin implicades en el transport i el repartiment de productes entre la població, com ara els supermercats.

Les quinze tones de material són només el primer enviament. El segon està previst que arribi durant el cap de setmana. Amb tot, no seran els únics, perquè com ha explicat el president del govern valencià, Ximo Puig, la setmana vinent es llogaran més avions amb equipament sanitari per facilitar la lluita contra l'expansió del coronavirus.

El cost de l'operació, que s'ha batejat com a Ruta de la Seda, s'eleva a 11 milions d'euros i ha sigut possible gràcies a les gestions de l'empresari xinès Chen Wu Keping, amb gran arrelament al País Valencià, en concret a la indústria tèxtil de la Vall d'Albaida.

Puig rebutja sumar-se a les crítiques al govern espanyol

El cap del Consell, Ximo Puig, ha destacat la necessitat de disposar d'equipaments fabricats a la Xina perquè, segons diu, ara mateix és el país que té "la capacitat de producció més gran". Puig ha justificat que la Generalitat busqui material pel seu compte per les dificultats que té el ministeri de Sanitat espanyol a l'hora de proveir de prou equipaments les comunitats autònomes.

Tot i reconèixer les mancances en la gestió de l'executiu estatal, i de la mateixa manera que va fer dilluns, el president ha rebutjat criticar-lo i ha defensat la necessitat de col·laborar entre administracions. En aquest sentit, ha remarcat que el Consell, a més del material provinent de la Xina, compta des de dilluns amb les 128.400 mascaretes, els 250.000 guants i altres components que diumenge a la nit va fer arribar a la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública el ministeri de Sanitat.

stats