País Valencià 22/09/2021

El Consell valencià estudia una taxa turística per ajudar en l'emancipació dels joves

Asseguren que no tindria un "impacte negatiu" en el sector

Ara
2 min
La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, durant la seva compareixença aquest dimecres a les Corts Valencianes

ValènciaEls vicepresidents del Govern Valencià, Mónica Oltra (Compromís) i Héctor Illueca (Unides Podem), han proposat incloure en els pressupostos de la Generalitat Valenciana del 2022 una taxa turística la recaptació de la qual es destini a polítiques d'emancipació juvenil en l'àrea d'habitatge.

La intenció és poder recaptar 45 o 49 milions d'euros a l'any, que pagarien els turistes per allotjar-se al País Valencià. Aquesta quantitat es modularia en funció de la mena d'establiment, de manera que es destinin íntegrament a impulsar l'accés a l'habitatge dels joves, que són els que reben més impacte de l'"empremta social" del turisme.

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, ha indicat que "seria desitjable" que la taxa turística, de la qual es parla fa "molts anys", es pogués implantar el 2022, ara que l'avanç de la vacunació contra el coronavirus permet ser optimistes sobre l'evolució del turisme.

Per a Oltra, és "un bon moment" per proposar des del Consell, i no sols des de les Corts, aquesta mesura que s'inclouria en la coneguda llei d'acompanyament als pressupostos –actualment en procés d'exposició pública–, i sobre la postura del PSPV ha indicat que, igual que a ella no li agrada que li "imposin res", tampoc imposarà "res a ningú".

Ha destacat que no és el sector turístic el que desemborsa aquests diners, sinó el turista quan s'allotja, i per tant no tindria un "impacte negatiu" en el sector del turisme, però sí un "retorn positiu" en la joventut, que pateix la inaccessibilitat als lloguers. "Ens sembla que no només és políticament just, sinó políticament pedagògic", ha indicat la vicepresidenta, que ha precisat que no es tracta d'un "cafè per a tothom" i per tant no es fixaria la mateixa quantitat per a tots els establiments, perquè no és el mateix un hotel de cinc estrelles a primera línia de platja que una casa rural a l'interior.

Per la seva banda, Héctor Illueca ha defensat que en aquests moments s'està treballant per "incrementar la recaptació, i que aquesta recaptació s'injecti directament en el benestar de la gent jove", amb una taxa turística en la qual ha d'haver-hi "un equilibri entre recuperació econòmica i inclusió social".

stats