País Valencià 28/09/2016

El Constitucional desestima el recurs del PSOE contra el tancament de Canal 9 per estar en vigor una nova llei

El tribunal assenyala que la norma aprovada per restablir el servei públic de radiodifusió suposa la "pèrdua sobrevinguda de l'objecte" del recurs

Efe
2 min
Soraya Rodríguez i Ximo Puig han formalitzat avui el recurs del PSOE contra el tancament de RTVV. / PSPV

ValènciaEl Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat el recurs presentat per més de cinquanta diputats del PSOE el febrer de 2014 contra la llei de supressió de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) atès que posteriorment s'ha aprovat una nova llei per al restabliment del servei.

Segons consta en la sentència, a la qual ha tingut accés EFE, el recurs és desestimat per "pèrdua sobrevinguda de l'objecte" del mateix amb motiu de les modificacions legals sobre aquest tema que han suposat les lleis autonòmiques per restablir RTVV.

Tant la representant legal del PSOE com l'Advocacia de la Generalitat Valenciana (en dues ocasions) van sol·licitar que s'acordés la finalització del procés per pèrdua d'objecte, atès que la Llei 12/2015, de 29 de desembre per a la recuperació del servei de televisió i radiodifusió derogava de forma expressa la norma de 2013 que va suposar la fi de les emissions.

Després de l'aprovació d'aquestes normes, conclou el ple del Constitucional, la "controvèrsia plantejada ha desaparegut" pel que fa a la impugnació de la norma per vulneració de diversos articles de la Constitució.

El recurs del PSOE considerava que la llei de supressió del servei de RTVV que va promoure el govern d'Alberto Fabra (PP) hauria "limitat el dret dels ciutadans en la participació dels assumptes públics" en el procés d'elaboració d'aquesta norma en seu parlamentària.

En conseqüència, el dictamen del Constitucional no analitza aquesta al·legació ni es pronuncia sobre una norma "que el legislador ha expulsat ja de l'ordenament", encara que sí es pronuncia sobre altres aspectes de procediment legislatiu que qüestionaven els diputats socialistes en el seu recurs.

Així, es desestima l'al·legació sobre el fet que la norma que va donar motiu a la supressió del servei tingués el seu origen en una proposició de llei i no en un projecte de llei, doncs "cap obstacle s'ha establert en l'Estatut d'Autonomia o en el Reglament de les Corts a la capacitat dels grups de presentar proposicions de llei".

stats