País Valencià 05/10/2020

Un brot de covid-19 en una festa obliga a suspendre les classes a la Universitat Politècnica de València

Ja s'han notificat 120 positius mentre s'espera el resultat de 315 proves PCR més

Daniel Martín
3 min
Una persona amb mascareta camina pel campus de Vera de la Universitat Politècnica de València que aquest dilluns ha suspès les classes presencials per un brot de coronavirus relacionat amb una festa al col·legi major Galileo Galilei

ValènciaUna festa al terrat del col·legi major de la Universitat Politècnica de València (UPV), durant la qual no es va respectar la distància social ni es va utilitzar la mascareta, hauria generat el brot de coronavirus que ja ha causat 120 positius i que ha obligat aquest dilluns a suspendre les classes presencials als prop de 25.000 estudiants del campus de Vera de la UPV. Com a mínim durant aquesta setmana la docència es durà a terme de manera virtual.

Ho ha anunciat aquest dilluns el rector, Francisco Mora, que ha comparegut amb la consellera d'Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, per explicar les mesures adoptades i per informar dels "brots independents" que han generat els estudiants que hi van participar. Segons Pascual, la festa i el contagi massiu han comportat que hi hagi també afectats alumnes d'altres universitats. La consellera ha apel·lat a la responsabilitat i a la conscienciació dels joves perquè no es tornin a produir casos com aquest. Per la seva banda, Mora ha anunciat que la Universitat Politècnica de València obrirà expedients informatius als estudiants que van participar en la celebració i ha admès que no entenia per què els responsables del col·legi major, de gestió privada, no la van aturar.

"Falta de col·laboració" dels estudiants

La secretària de Salut Pública, Isaura Navarro, ha explicat aquest matí en una entrevista a À Punt que hi havia alumnes contagiats de la Universitat de València, de la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir i de la Universitat CEU San Pablo, alguns dels quals resideixen també al col·legi major Galileo Galilei. Navarro ha detallat que Salut Pública investiga en total quatre festes del col·legi major com a possible origen del brot i ha criticat "la falta de col·laboració" dels universitaris implicats per haver amagat inicialment la seva participació en les celebracions privades.

Confinament voluntari al col·legi major

Per la seva banda, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha anunciat un confinament voluntari de vuit dies de tot el col·legi major, per al qual se sol·licitarà la ratificació del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV) perquè es tracta d'un col·lectiu de persones no identificades individualment. Els estudiants que abandonin l'edifici hauran de realitzar el confinament a casa seva. Finalment, la conselleria també ha suspès les pràctiques de tots els estudiants de ciències de la salut a la província de València entre el 6 i el 16 d'octubre.

120 positius de 397 proves

La UPV i la conselleria ja han fet 712 proves PCR, de les quals l'administració i la universitat saben el resultat de 397. Ara mateix la xifra de positius és de 120. Les dades totals es podrien fer públiques aquest dimarts. Amb molta probabilitat serà el brot més important dels registrats al País Valencià des del començament de la pandèmia.

Al col·legi major Galileo Galilei hi resideixen prop de 650 estudiants. L'edifici està situat al campus de Vera, que acull 25.000 dels més de 27.000 alumnes que estudien a la UPV. La Politècnica és el segon centre universitari del País Valencià, només superat per la Universitat de València amb 48.000. Completen l'oferta pública d'estudis superiors la Universitat d'Alacant amb 25.500, la Universitat Jaume I de Castelló amb 14.000 i la Miguel Hernández d'Elx amb 13.000.

El preu de les "imprudències"

El cap del Consell, Ximo Puig, ha valorat aquest migdia la situació a la Universitat Politècnica de València i ha destacat: "Qualsevol imprudència de qualsevol de nosaltres pot causar un desastre". "Aquesta festa –ha assenyalat Puig– ha de servir de mostra del que passa si no complim el que ens diuen les autoritats sanitàries".

stats