País Valencià 21/12/2016

El jutge del cas Taula amplia la investigació del finançament il·legal del PP de València a la campanya electoral de 2007

Segons la documentació que està en poder de la Fiscalia el partit hauria gastat en la campanya de Rita Barberá 20 vegades més que el que van declarar

Efe
2 min
16/06/2007. Rita Barberá prenent possessió com a alcaldessa de València per cinquena vegada consecutiva.

ValènciaEl jutge que investiga un suposat delicte de blanqueig de capitals i un delicte electoral en el Partit Popular de València, en el marc del cas Imelsa i en el qual estan imputats nou dels deu actuals regidors populars, investiga també factures i documentació relacionada amb la campanya electoral del PP de 2007.

En un acte dictat ahir, al qual ha tingut accés Efe, el jutjat d'instrucció número 18 que instrueix la causa derivada del l'operació Taula ha informat a les parts de l'inici d'aquesta recerca, declarada secreta i complementària a la qual ha portat a investigar a 47 persones i al PP per les donacions de mil euros que van fer regidors i assessors i que suposadament se'ls van retornar en dos bitllets de 500 euros.

En l'acte, el jutge informa a les parts que aquesta subpeça es va obrir el passat 10 de novembre després que un mitjà de comunicació aportés a la Fiscalia "certa documentació relacionada amb els fets investigats", i que el secret de les seves diligències es va prorrogar un mes després.

No obstant això, després d'haver-se publicat ahir per aquest mitjà, el diari ValenciaPlaza, detalls d'aquesta recerca, el jutge acorda informar a les parts de l'existència d'aquesta peça secreta per no perjudicar-les, "a més del lògic perjudici que pot suposar per a la recerca en curs per la UCO".

Segons publica ValenciaPlaza, aquesta recerca estaria relacionada amb les donacions d'empreses que tenien contractes amb l'Ajuntament de València a l'empresa Laterne, encarregada de la campanya electoral popular, sense passar pel PP. El partit que llavors liderava Rita Barberá va gastar en la campanya electoral de 2007 tres milions d'euros, vint vegades més del declarat.

Reaccions polítiques

Sobre aquest tema, el portaveu socialista en les Corts Valencianes, Manolo Mata, va assegurar ahir: "Estem davant un escàndol democràtic que ha provocat que el PP ens hagi robat milions d'euros i moltes eleccions". "L'equip de (Rita) Barberá no només va enganyar als valencians, sinó també al Tribunal de Comptes i a les respectives Juntes Electorals" i, per això, ha incidit que "els responsables de les campanyes hauran de donar explicacions".

Segons el diputat, "ja no estem parlant ni de quatre vestits ni de mil euros, sinó que hi havia un partit corrupte en tota la seva essència que sistemàticament acudia dopat a les eleccions". Mata ha denunciat que durant anys "els dirigents populars es van finançar il·legalment i es van enriquir personalment amb donacions milionàries de les empreses a les quals després convertien en proveïdors habituals de l'Ajuntament".

Preguntat sobre l'assumpte, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha recordat que el grup Compromís "va tenir sospites" i va interposar una denúncia davant la Fiscalia sobre aquests fets en la passada legislatura encara que va ser arxivada en aquell moment.

Si es confirma el que apareix en els mitjans, ha dit, suposa que "algú es va presentar a les eleccions en superioritat de condicions, dopat" i que "hi havia una presumpta relació entre empreses que estan d'alguna manera licitant amb l'Ajuntament i amb presumptes recursos que es donen a un partit determinat".

Ribó ha mostrat la seva "disposició i total col·laboració amb la justícia" i ha insistit que el cas està baix secret de sumari, a més de desitjar que "la justícia actuï el més ràpidament possible per conèixer-ho millor".

stats