Eleccions autonòmiques del 2023
País Valencià 30/01/2023

Dimiteixen cinc membres de la direcció d'Esquerra Unida del País Valencià

El trencament arriba en un moment delicat per a la formació que negocia amb Podem un pacte per a les eleccions del maig

2 min
La fins ara portaveu d'Esquerra Unida, Estefanía Blanes, durant una intervenció recent a les Corts Valencianes.

ValènciaFins a cinc membres destacats de l'executiva d'Esquerra Unida (EU) del País Valencià han dimitit aquest cap de setmana. Així ho ha avançat aquest dilluns el diari Levante i ho han confirmat a l'ARA els mateixos dimissionaris i la direcció de la formació.

Entre els dirigents que abandonen l'executiva –que es queda amb 12 membres– hi ha Estefania Blanes, la fins ara portaveu del partit i portaveu adjunta del grup d'Unides Podem a les Corts Valencianes, a més de futurible cap de llista d'EU a la demarcació d'Alacant en les pròximes eleccions autonòmiques. També hi ha el fins ara fa unes setmanes subsecretari de la conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Cristian Veses, que va ser destituït per la líder de la formació Rosa Pérez Garijo. Els altres tres càrrecs són el responsable d'elaboració política d'Esquerra Unida i secretari autonòmic de transparència Antoni Llorente; el director general de memòria democràtica del partit, Iñaki Pérez, i la responsable de joventut de la formació, Andrea Pardo.

Els dimissionaris han negat que la seva decisió estigui vinculada al relleu de Veses –que Pérez Garijo va justificar per una falta de confiança i per la voluntat de buscar un perfil més tècnic–. Sobre els motius, han preferit mantenir silenci perquè "les explicacions s’han de donar en els òrgans interns".

La coordinadora general d'Esquerra Unida i consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, durant una intervenció a les Corts.

Des de la direcció d'Esquerra Unida no han amargat que les cinc dimissions situen la formació en "una situació dura" que aquest mateix dilluns analitzaran "amb calma". "Estem sorpresos perquè no ens han exposat ni un únic motiu. Elaborarem una proposta per reestructurar l'executiva i treballar pel bé comú i l'organització, que està per damunt de les qüestions individuals", han dit les mateixes fonts.

El trencament en l'executiva d'Esquerra Unida arriba en un moment delicat per a la formació, que no ha pogut tancar un acord amb Compromís per concórrer conjuntament a les pròximes eleccions autonòmiques que tindran lloc al maig. La coalició valencianista únicament oferia a EU que els seus candidats s'integressin en la llista de Compromís, rebutjant la possibilitat de crear una marca conjunta, com preferia Esquerra Unida. La impossibilitat de tancar un pacte amb els valencianistes ha propiciat que EU hagi reprès les converses amb Podem, que es van aturar davant les dificultats d'arribar a un acord per les desavinences sorgides durant els últims quatre anys de convivència política i el naixement de la plataforma Sumar que encapçala la vicepresidenta del govern espanyol Yolanda Díaz i que alguns sectors de Podem perceben com una amenaça al seu lideratge en l'esquerra alternativa espanyola.

stats