País Valencià 15/10/2013

L'Ajuntament de Gandia acusa Antoni Miró de "catalanista" per incloure la quadribarrada en l'obra '25 d'abril'

El regidor de Cultura, Vicent Gregori, assegura que "ara s'entén per què al Bloc i al PSOE els molesta" la iniciativa de traslladar l'escultura de l'artista alcoià

Salvador Almenar
2 min
L'Ajuntament denuncia que Miró va ocultar una Senyera catalana. / ARA

ValènciaL'Ajuntament de Gandia ha fet pública una nota de premsa en què acusa l'artista alcoià Antoni Miró de "catalanista" per "amagar" la bandera quadribarrada catalana en la seva obra '25 d'abril', ubicada en una de les entrades de la capital de la Safor i que el seu alcalde, el popular Arturo Torró, vol canviar d'ubicació "perquè els turistes no l'entenen".

En una nota de premsa més pròpia d'un partit polític que d'una institució pública, l'Ajuntament de Gandia diu que, "de forma subtil però precisa, l'escultura dissenyada per Miró sobre el 25 d'abril amaga símbols catalanistes. En concret, les quatre barres que conformen la bandera quadribarrada de Catalunya, que estan camuflades i solament s'aprecien en perspectiva".

Segons la nota del consistori, en què s'aprecien diverses errades ortogràfiques, el fet d'ocultar la senyera catalana "demostra la connivència de l'escultor amb el catalanisme. Efectivament, ara s'entén per què al Bloc i al PSOE els molesta tant aquest trasllat, sobretot tenint en compte que fins ara no s'havien molestat amb altres canvis d'escultures promoguts anteriorment". Aquestes valoracions no són, però, de cap regidor sinó que és el mateix Ajuntament qui les ha fet públiques.

El comunicat de premsa recull també declaracions del regidor de Cultura, Vicent Gregori, lamentant la "complicitat" de l'anterior govern socialista amb "aquest tipus d'actuacions". Gregori considera que "és una vergonya que s'amague d'aquesta forma simbologia catalana en una ciutat com Gandia, on la ciutadania s'identifica majoritàriament amb la reial senyera de tots els valencians".

El també tinent d'alcalde no ha dubtat a carregar contra l'artista per "enlletgir d'aquesta forma la ciutat de Gandia, causant vergonya" ,i contra el PSOE i el Bloc per "encobrir una escultura presidida per les quatre barres mentre reneguen de les senyes valencianes".

Cal recordar que aquesta escultura va ser encarregada per l'Ajuntament de Gandia a Antoni Miró el 2007 per commemorar el tercer centenari de la batalla d'Almansa, moment en què els valencians van perdre l'autogovern després de la derrota de les tropes de l'arxiduc Carles d'Àustria a mans de l'exercit de Felip V.

Fa uns mesos, l'alcalde de Gandia, Arturo Torró, va anunciar el canvi d'ubicació de l'escultura que va encarregar l'antic equip de govern perquè considerava que "els turistes no l'entenien". Així, fa poc més d'un mes, el consistori va presentar la nova obra que ocuparia l'actual ubicació de l'obra '25 d'abril' i va anunciar que aquesta es traslladaria a una plaça de l'actual parc País Valencià. Moment que aprofitaria també el consistori per canviar-li aquesta denominació i passar a anomenar-lo parc 25 d'abril.

stats