Incendi forestal
País Valencià 23/03/2023

"Evolució positiva" de l'incendi que crema al nord del País Valencià

Es mantenen les 1.500 persones evacuades davant el retorn del vent de ponent

4 min
Un helicòpter durant les tasques d'extinció de l'incendi que crema al nord del País Valencià aquest dissabte.

València"Evolució positiva" de l'incendi forestal que crema a l'interior nord del País Valencià en el límit amb la província de Terol. És el balanç que ha ofert aquest dissabte a la nit el secretari de Seguretat i Emergències de la Generalitat Valenciana, José María Ángel, que ha comparegut des del punt de comandament avançat situat al municipi de Barraques (Alt Palància). Es tracta de la primera notícia netament optimista des que dijous es va iniciar un foc que ha assolit els 40 quilòmetres quadrats de perímetre, ha calcinat 4.000 hectàrees i ha obligat a evacuar 1.500 persones.

Per aconseguir frenar les flames ha calgut la intervenció de 700 efectius personals i 20 mitjans aeris, la major part de la Generalitat Valenciana, però també dels governs d'Aragó, Múrcia i Madrid, així com de l'executiu espanyol. No obstant, la clau per a la millora de la situació ha estat de nou la meteorologia. Aquest dissabte, el vent ha perdut intensitat, ha girat a llevant i xaloc, cosa que ha incrementat la humitat fins al 70%, i han baixat les temperatures. Un escenari favorable que demà es pot girar com un mitjó si es compleixen les previsions i torna el ponent i, de la seva mà, les temperatures de més de 25 °C i l'ambient sec.

Pel que fa als punts que més preocupen, segueixen sent l'entorn de l'embassament d'Arenós, les localitats de Montanejos i Montant i la proximitat del foc amb el parc natural de la veïna serra d'Espadà –la més extensa de la demarcació de Castelló–. Molt millor és la situació a la zona afectada a la província de Terol, on, segons Ángel, l'evolució és "molt positiva".

Tasques d'extinció de l'incendi que afecta el nord del País Valencià.

"Estem més tranquils"

Les bones notícies d'aquest dissabte han estat celebrades pels 1.500 veïns evacuats que veuen com el retorn a casa seva és més a prop. Tot i que la majoria s'han traslladat a casa de familiars o altres residències de la seva propietat, alguns esperen la fi de l'incendi en un càmping a la localitat de Navaixes (Alt Palància). L'espai compta amb instal·lacions més confortables –incloses cabanes de fusta– que els poliesportius habilitats inicialment a les poblacions de Sogorb (Alt Palància) i Onda (Plana Baixa).

Entre les persones desallotjades hi ha el matrimoni barceloní format per Mercè i Joaquín, que eren a Montanejos –on va nàixer ell– gaudint d'unes vacances al balneari d'aquesta turística localitat de muntanya. La parella agraeix el tracte rebut a Sogorb i Navaixes, ja que afirmen que han estat atesos "molt bé". "El lloc és molt bonic i tota la gent és molt amable", resumeix Mercè en declaracions a l'agència Efe. En la mateixa línia, Joaquín defensa que no han patit por i que només esperen poder tornar a Montanejos per recollir el cotxe i la roba.

Es tracta del mateix desig que té María José Ferrer, una altra de les persones acollides al càmping de Navaixes, que destaca que ara estan "una miqueta més relaxats". També reconeix que sent la "preocupació lògica" de no saber quan podran tornar a casa i explica que els primers moments els van viure "amb moltíssima angoixa, molt preocupats", i subratllen que l'evacuació va ser "molt ràpida".

En la mateixa línia s'expressen Marco i Macarena de Mateo, dos germans argentins que viuen a Montanejos, que detallen que el desallotjament va ser "tranquil i organitzat". Amb tot, remarquen que tenen moltes ganes de tornar a casa, circumstància que esperen que es produeixi dilluns o dimarts. "Si és abans, millor", assenyala Macarena, que confessa que quan van deixar casa seva només van poder agafar un poc de roba i els documents legals. 

Alguns dels veïns evacuats per l'incendi que crema al nord del País Valencià en un bar de la localitat de Navaixes.

L'origen: probablement una desbrossadora

Pel que fa a l'origen del foc –al municipi de Vilanova de Viver–, tot indica que la causa hauria estat l'espurna d'una desbrossadora d'una brigada municipal de neteja. De fet, tal com ha explicat aquest dissabte la delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé, la Guàrdia Civil ja ha pres declaració a quatre persones per la seua presumpta relació amb l'inici de l'incendi. En aquest sentit, Bernabé ha confirmat que darrere de l'origen del foc hi ha el "factor humà". També ha admès que a la zona s'estaven fent "uns treballs de manteniment". No obstant, ha rebutjat concretar si els quatre interrogats eren operaris d'una brigada municipal i ha demanat esperar a conèixer les conclusions de la Guàrdia Civil. Les noves informacions han suposat un important canvi en la investigació, ja que aquest divendres al matí el secretari de Seguretat i Emergències de la Generalitat Valenciana, José María Ángel, va assegurar als mitjans de comunicació que tot indicava que l'origen era una crema agrícola.

Dues persones observant el foc des de la rodalia de San Agustí.
El cap del Consell, Ximo Puig, i el president d'Aragó, Javier Lambán, durant la seva visita al punt de comandament avançat situat al municipi de Barraques (Alt Palància).
Incendi forestal que crema al nord del País Valencià.
stats