País Valencià 12/03/2013

Ferran Torrent retrata la vessant personal de Mònica Oltra en el seu nou llibre 'Caminaràs entre elefants'

L'escriptor valencià presenta la cara menys coneguda de la portaveu adjunta de Compromís a través de converses i trobades allunyades de l'escenari polític

Acn
3 min
Torrent i Oltra, aquest matí als carrers de València. / JOSÉ SOLER / ACN

ValènciaL'escriptor valencià Ferran Torrent s'endinsa en el fenomen mediàtic de la portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra, en el seu nou llibre Caminaràs entre elefants (Columna Edicions), en el qual dibuixa un retrat de la diputada construït a través de converses entre tots dos. L'escriptor i la diputada han presentat aquest dimarts a València el llibre en roda de premsa tot destacant la descoberta mútua que han suposat aquestes trobades.

Torrent ha remarcat que va ser idea seva fer el llibre després de veure l'impacte polític i social que ha suposat la irrupció d'aquesta diputada al País Valencià. L'escriptor ha afegit que el llibre conserva l'essència del pensament de Mònica Oltra, tot i que ell li afegeix "una mica de ficció, no per mentir sinó per donar-li forma literària al personatge". "He volgut explicar no només la Mònica política que la coneix tothom sinó també la Mònica persona", ha dit Torrent.

El reeixit escriptor de novel·les de Sedaví ha afegit que no coneixia personalment Mònica Oltra, tret d'un parell d'ocasions en què s'havien trobat, i que li semblava una dona "molt manaire i amb molt de caràcter" però que ha descobert després de mesos de converses que "sí té caràcter i és manaire, però no tant" com ell pensava.

El llibre que surt a la venda avui, i que davant les bones expectatives ja s'ha encarregat una segona edició, s'ha elaborat a través de converses entre tots dos i del seguiment de l'escriptor en l'activitat pública d'Oltra. A partir d'aquest material, ha escrit el seu tercer llibre de no-ficció, després de Living l'Havana i Tocant València. Ferran Torrent ha dit que el reportatge literari és un gènere que li agrada molt i que sempre afegeix un toc de ficció "sense trair l'essència de la veritat".

En aquest sentit ha explicat com va convèncer Mònica Oltra perquè l'acompanyés al Gran Casino de València i dur-la a un ambient que no li era gens habitual. Allà, segons el relat de Torrent, Mònica Oltra s'hi va estar unes hores observant i preguntant sobre el joc i va congeniar amb un amic de tota la vida de l'escriptor. "Vaig voler posar a prova el seu dogmatisme", ha dit Torrent.

La portaveu adjunta de Compromís, al seu torn, ha explicat que tan sols coneixia Torrent dels llibres i que ha estat una descoberta mútua. "L'única crítica que li puc fer és que se m'ha fet curtíssim", ha dit Oltra. La diputada ha afegit que l'experiència ha estat com si li posessin una càmera davant amb la mirada personal de Torrent. En veure el resultat, Oltra reconeix que algunes coses li agraden més que altres però "no pel que explica sinó pel que veig de mi, és un llibre per créixer".

Preguntada sobre si aquest llibre pot perjudicar-la en un moment en què el candidat a la Generalitat Valenciana per part de Compromís encara està per definir entre ella i el portaveu Enric Morera, la diputada ha dit que no és un tema que generi problemes en la relació personal entre els dos. Oltra ha afegit que va voler implicar Morera en l'epíleg del llibre, escrit pel portaveu, alhora que ha assenyalat que la "relació personal entre els dos està per sobre d'aquestes coses".

"El de la Generalitat Valenciana és un tema que encara no m'he plantejat", ha assegurat Oltra preguntada sobre les possibilitats d'encapçalar la candidatura de Compromís en 2015. Amb tot, no ha descartat aquesta possibilitat: "a tots els valencians que estem en política ens agradaria, és un honor", ha afegit

stats