País Valencià 14/03/2016

La Generalitat Valenciana multarà als bancs i als grans propietaris que no cedeixin habitatges buits

L'executiu aprovarà dimecres el projecte de la llei de funció social de l'habitatge que tracta de garantir l'accés a l'habitatge com un dret subjectiu

Salva Almenar / Efe
3 min
El president Puig i la consellera Salvador han presentat aquest dilluns l'avantprojecte de llei per a la funció socials de l'habitatge.

ValènciaEl govern valencià podrà multar amb sancions de fins a 30.000 euros a les entitats bancàries i als grans propietaris que no posin a la disposició de la Generalitat els habitatges buits que tinguin arreu el país per garantir l'accés a l'habitatge de les persones i famílies que més ho necessitin i, fins i tot, l'executiu podrà expropiar l'ús social de les cases buides. Així es contempla en l'avantprojecte de llei per a la funció social de l'habitatge, que aprovarà el dimecres el Consell, i que avui han presentat el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador.

Segons han explicat tots dos, la norma pretén fer efectiu el dret a l'habitatge que recull la Constitució espanyola i l'Estatut valencià i, per a això, contempla mesures de foment i estímul perquè surtin al mercat els més de 500.000 habitatges buits que es calcula que existeixen al País Valencià.

A més, preveu sancions a entitats o grans propietaris que no posin a disposició els seus habitatges buits, i inclou mesures per evitar desnonaments, i fins i tot, l'expropiació d'habitatges, encara que això quedarà en suspens fins que la llei estatal de segona oportunitat aprovada pel govern de Mariano Rajoy deixi d'estar vigent el maig de 2017 o un altre executiu la derogui.

Puig ha destacat que la fi de la llei no és expropiatori sinó que pretén activar el dret subjectiu a l'accés a un habitatge i aproximar-ho a altres drets fonamentals com la sanitat, l'educació o la dependència, així com "moure el mercat" i ajudar a sectors com el de la rehabilitació i la construcció, clarament afectats per la bombolla immobiliària.

Per a això, es crearà un registre d'habitatges buits, en el qual s'inscriuran els habitatges de grans propietaris (aquells amb més de deu residències) que portin més de dos anys deshabitades i siguin declarades buides per una resolució de la Generalitat. Així, en aquest registre figuraran les cases propietat de les entitats bancàries i de grans propietaris, però en cap cas de particulars, sempre i quan no tinguin més de 10 habitatges buits.

Quedaran exclosos d'aquest registre els particulars, així com els habitatges destinats a segona residència, a usos turístics o professionals, els dotacionals, els que s'ofereixen en venda o lloguer, els que estan pendents de partició hereditària o els afectats per trasllats temporals.

La Generalitat crearà també un registre d'oferta i demanda per a aquells particulars que vulguin inscriure immobles de forma voluntària, a més d'establir ajudes públiques al lloguer i contra la pobresa energètica; mesures d'estímul per al foment del lloguer, i oferir mediació.

Sancions

La llei, que ha de passar encara el tràmit parlamentari, preveu un règim sancionador que no té un ànim "recaptatori sinó incentivador", ha dit la consellera Salvador, que preveu l'aplicació de multes coercitives en el cas d'habitatges que segueixin sense ocupar sis mesos després d'inscriure's en el registre d'habitatges buits, que van des dels 600 als 30.000 euros. És a dir, si els bancs o els grans propietaris, sis mesos després d'inscriure els seus habitatges, no han trobat persones que ocupin aquestes cases, s'enfrontaran a aquestes sancions.

La consellera ha explicat que s'ha establert aquest termini per obligar a les entitats financeres a fer "esforços perquè en sis mesos una persona o una família que ho necessiti estigui ocupant aquesta casa que abans estava buida".

Desnonaments

La llei també contempla accions en processos de desnonaments de l'habitatge habitual que possibilitin la continuïtat en l'habitatge, encara que totes elles quedaran en suspens fins que es derogui o acabi la vigència de la llei de segona oportunitat, amb la finalitat d'evitar la presentació d'un recurs d'inconstitucionalitat.

Salvador ha explicat que l'aplicació de totes les mesures té un cost estimat de 20 milions anuals, i ha destacat que una vegada en marxa la llei podran determinar el nombre total d'habitatges buits dels grans propietaris al País Valencià la Comunitat, així com el nombre de persones demandants.

stats