País Valencià 09/12/2013

La Generalitat Valenciana anuncia la creació de l'assignatura Cultura del poble valencià

L'anunci l'ha fet la consellera d'Educació durant un acte de l'entitat secessionista Lo Rat Penat i arriba just 10 dies després del tancament de Canal 9

Ara
2 min
La consellera María José Català en una imatge d'arxiu. / GENERALITAT VALENCIANA

ValènciaLa consellera d'Educació, Cultura i Esport, María José Català, ha anunciat que la Generalitat Valenciana "crearà l'assignatura Cultura del poble valencià", una matèria curricular que s'impartirà als centres educatius del País Valencià "des del tercer curs d'Educació Primària".

Català, que ha fet aquest anunci aquesta mateixa tarda durant la seva participació en el fòrum d'opinió que organitza l'entitat secessionista Lo Rat Penat, ha explicat que "el contingut de l'assignatura tractarà aspectes que formen part de l'ADN cultural del poble valencià", cosa que possibilita que els escolars estudiïn temes com les festes tradicionals, esports autòctons com la pilota valenciana, jocs tradicionals com el sambori, música tradicional valenciana, així com altres qüestions sobre geografia, demografia, gastronomia, art, arquitectura o turisme.

Segons ha explicat la consellera valenciana d'Educació, l'assignatura tindrà la consideració de lliure configuració autonòmica i coexistirà amb altres troncals i específiques que prioritzen, segons ha assenyalat María José Català, "la defensa del valencià". En aquest sentit, Català ha assenyalat que "la unitat, la integració en un projecte comú, és imprescindible per al desenvolupament d'un poble", i alhora ha destacat la importància de l'"imaginari col·lectiu valencià, que ens fa únics".

"L'educació apareix com a repte fonamental d'un projecte comú perquè influeix i configura el sentiment i el futur d'un poble", ha manifestat Català, que ha destacat l'"esforç de la Generalitat per a la recuperació de la cultura i les lletres valencianes i la determinació per aconseguir el millor per a la societat valenciana".

A banda de l'aposta per potenciar les particularitats del poble valencià, com ha dit la consellera Català, la titular d'Educació, Cultura i Esport ha fet palès el compromís de la Generalitat Valenciana amb el projecte comú de l'estat espanyol. Així, ha recordat que el País Valencià és l'"única comunitat autònoma d'Espanya que ofereix en el seu currículum d'ESO la matèria Ampliació de la geografia i història d'Espanya".

Durant la seva intervenció en el fòrum de Lo Rat Penat –entitat que no reconeix la unitat lingüística del català–, la consellera d'Educació ha anunciat que la Generalitat valenciana publicarà un epistolari de Teodor Llorente amb 500 cartes inèdites rebudes pel poeta, historiador, escriptor i polític, així com la representació al Palau de les Arts de la primera òpera en valencià 'Maror', programada per als mesos d'abril i maig.

María José Català ha recordat que el cant d'estil valencià serà una assignatura que s'impartirà en els conservatoris professionals del país.

Aquest bateria de mesures anunciades per la conselleria d'Educació i Cultura a favor dels trets identitaris valencians arriba pocs dies després del tancament de la Radiotelevisió Valenciana; una mesura que des de l'oposició es va qualificar com un dels atacs més grans a l'autogovern i a la cultura valenciana.

stats