País Valencià 27/06/2013

La Generalitat Valenciana defensarà el dèficit asimètric en el Consell de Política Fiscal d'avui

El conseller d'Hisenda assenyala que el debat entre comunitats complidores i no complidores està "distorsionat" perquè no totes tenen el mateix finançament

Efe
2 min

ValènciaEl conseller valencià d'Hisenda, Juan Carlos Moragues, defensarà avui en el Consell de Política Fiscal i Financera l'establiment d'un objectiu de dèficit diferenciat per a cada comunitat autònoma atès que, segons ha assegurat, existeix un finançament asimètric. Moragues s'ha pronunciat en aquests termes als passadissos de les Corts Valencianes en ser preguntat pels periodistes sobre quin podria ser el proper objectiu de dèficit per al País Valencià.

"Es parla de l'1,3 per cent per al conjunt de les comunitats, però espero que a la fi de mes o principis de juliol es conegui quin és l'objectiu de dèficit asimètric. Nosaltres demanàvem dues dècimes més, el mateix percentatge que havia donat la Unió Europea a Espanya", ha afegit.

"De totes maneres –ha precisat– el dèficit del Regne d'Espanya és del 6,5 per cent i enteníem que el de les comunitats autònomes podria ser superior, tenint en compte que realitzem el 33 per cent de la despesa pública". Per a Moragues, el més important "serà el dèficit asimètric, tenint en compte que tenim un finançament asimètric, i aquest objectiu es fixarà a la fi de mes o al juliol".

La Generalitat Valenciana ha tractat d'aconseguir un objectiu de dèficit diferenciat i per això el conseller ha exposat davant el Consell de Política Fiscal i Financera "criteris tècnics i científics", com els informes del BBVA, de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques o Standard & Poors que evidencien, segons Moragues, que a conseqüència de l'escàs finançament, el País Valencià ha patit un endeutament que provoca una excessiva càrrega financera.

"El debat entre comunitats complidores i no complidores està distorsionat perquè el punt de partida no va ser el mateix, existeixen grans diferències en el finançament per càpita, amb una variabilitat de més del 50 per cent, deixant de costat els territoris forals, de manera que la Comunitat Valenciana està a la cua de les regions del règim comú", ha conclòs Moragues.

stats