País Valencià 20/05/2021

Sancionen una dona per oposar-se a una concentració contra l'islam a València

La delegació del govern espanyol li ha imposat una multa de 601 euros per “pertorbació de l'ordre públic” i alteració de “la pau pública”

Ara
2 min
Seguidors de formacions d'extrema dreta que han intentat boicotejar el debat 'Drets i llibertats a l'Estat espanyol' organitzat a la Universitat de València

ValènciaLa delegació del govern espanyol al País Valencià ha multat amb 601 euros per “pertorbació de l'ordre públic” i alteració de “la pau pública” una dona que es va oposar a una concentració convocada per la formació ultradretana España 2000 sota el lema "No a l'islam" el desembre del 2020. Així ho ha denunciat l'entitat València Acull, que ha retret al departament que dirigeix Gloria Calero que hagi incoat un expedient sancionador contra una de les persones que aquell dia van demanar a la policia que impedís un acte “xenòfob i racista”. L'entitat critica que la policia considerés la contraprotesta una "activitat lícita" i denunciés la dona per increpar els participants amb frases com "Feu fàstic, racistes", tot i que ella nega haver dit aquestes paraules.

La dona ha presentat al·legacions contra la sanció i ha adduït que va exercir el seu dret a la llibertat d'expressió davant d'un “acte injust” i un “atac explícit a una religió minoritària i protegida en el nostre estat de dret”. També critica que mentre “mitjançant megàfons es llançaven missatges d'odi”, es considerés que la seva actitud alterava la pau pública. Afirma que l'única cosa que va fer van ser “tasques de pedagogia als vianants, alhora que indicava el caràcter xenòfob de la concentració”. La denunciada ha afegit que la sanció és conseqüència de “l'arbitrarietat d'un agent de l'autoritat” i del fet que la llei de seguretat ciutadana doni valor de prova a les declaracions dels membres dels cossos de seguretat de l'Estat. En l'informe policial també s'acusa la dona de mantenir una “actitud bel·ligerant i despectiva cap als agents”.

La proposta de sanció s'ha fet en contra del criteri del ministeri fiscal, que va sol·licitar l'arxivament de l'expedient obert a la dona i que va demanar que a qui es jutgés fos a España 2000. Una petició que el jutjat d'instrucció número de 17 València va desestimar basant-se en l'informe policial en què s'afirma que no es va apreciar “simbologia de caràcter xenòfob, violent o racista”.

Fonts de València Acull qüestionen l'argumentari policial i afirmen que un vídeo que va enregistrar i difondre la mateixa formació ultra qüestiona la versió policial i mostra el líder d'España 2000, José Luis Roberto, cridant a "lluitar contra la invasió" dels immigrants musulmans que "suposen un perill", "una pèrdua de la nostra identitat i de la nostra seguretat" i afirmant en repetides ocasions que l'islam és "incompatible amb la democràcia". En les imatges, a part dels eslògans islamòfobs, s'hi veia els extremistes fent una mena paròdia en la qual s'alternava un grup de noies saltant a corda mentre sonava música del folklore valencià amb un altre grup de persones cobertes amb teles que els organitzadors anomenaven burques fent el mateix mentre sonava música àrab de fons.

stats