Violència masclista
País Valencià 30/08/2023

L'expolicia atrinxerat a Alzira assassina la dona i se suïcida

Dilluns es tornarà a reunir el comitè de crisi del govern espanyol pels set assassinats masclistes registrats aquest mes

3 min
Amigues i veïnes de la dona assassinada a Alzira després de conéixer el crim.

ValènciaL'home d'entre 70 i 71 anys que s'havia atrinxerat aquest dimecres al matí en un xalet de la urbanització el Torretxó d'Alzira (Ribera Alta) ha assassinat la seva exparella de 58 i després s'ha suïcidat. Aquesta és la principal hipòtesi amb què treballa la Policia Nacional, segons ha confirmat a l'ARA, després d'haver trobat els dos cossos sense vida a l'accedir al domicili després d'hores intentant negociar amb ell perquè l'alliberés.

Per mirar de detenir l'home, les forces de seguretat havien activat el protocol de negociació i s'havien desplaçat a la zona efectius del Grup Operatiu Especial de Seguretat (GOES) de la Policia Nacional i agents de la Policia Local d'Alzira. En zones pròximes al domicili s'haurien sentit diverses detonacions, que podrien haver estat originades per trets. A més de la dona, inicialment l'home també hauria retingut el fill de la víctima –que seria fruit d'una relació anterior de la dona–, però després l'hauria alliberat.

En declaracions a l'agència Efe, la germana de la víctima havia assegurat que desconeixia què havia passat a dins de la casa i que els agents només els havien informat que la dona estava en bon estat. A més, havia afegit que la seva germana, sobre la que deia que fa temps que estava separada de l'home, havia anat al domicili a recollir roba acompanyada del seu fill. La germana de l'assassinada havia mostrat la seva sorpresa pels fets i havia assegurat que la parella s'havia trencat "sense problemes" ni "amenaces prèvies" després de 12 anys de convivència, per la qual cosa ha explicat que no s'esperava "res similar".

El grup d'homicidis de la brigada provincial de la policia judicial de València s'ha fet càrrec de la investigació per esclarir els fets.

La Generalitat Valenciana havia convocat un minut de silenci aquest dijous a les 10 h en senyal de repulsa pel crim, però l'ha suspès a l'espera que es confirmi oficialment que es tracta d'un assassinat masclista. A través de les xarxes socials, la conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge ha expressat la seva “condemna rotunda” a l’assassinat i ha traslladat el seu compromís “amb l’erradicació de la violència sobre la dona”.

Dispositiu de la policia al lloc dels fets, a Alzira.

Un agost negre

El d’Alzira seria, quan es confirmi, el setè assassinat masclista d’aquest agost, després que a primera hora d’aquest matí una altra dona hagi estat assassinada per la parella a Béjar (Salamanca). El presumpte assassí s'ha intentat suïcidar, però la Policia Nacional finalment l'ha pogut arrestar. Segons la delegació del govern espanyol, el detingut té antecedents per haver maltractat el pare i el germà, mentre que la víctima mortal havia patit maltractaments de parelles anteriors, però no havia presentat cap denuncia contra l'assassí.

El govern espanyol ha convocat per dilluns vinent el comitè de crisi que s’activa cada cop que es produeixen més de cinc crims masclistes en un mes i en el qual participen els ministeris d’Igualtat, Justícia, Interior, la fiscalia especialitzada en violència masclista i les comunitats autònomes. De fet, aquest organisme ja es va reunir també a principis de mes perquè el juliol ja va ser un mes negre pel que fa als assassinats masclistes. La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha recordat aquest dimecres que l’augment de la convivència entre les parelles durant les vacances d’estiu és una de les causes de l’increment de violència masclista aquests mesos.

Des de principi d'any, 40 dones han estat assassinades per la parella o l'exparella a l’Estat, tres de les quals al País Valencià si et tenen en compte els fets d'aquest dimecres. A Catalunya, nou dones han estat víctimes d'un assassinat masclista en els primers vuit mesos de l'any, tantes com en tot el 2022. Des del 2003 –el primer any que va començar el recompte en l'àmbit estatal– 1.224 dones han estat assassinades.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats