Incendi
País Valencià 05/07/2022

De nou sense flames, l'incendi de Venta del Moro que ja ha cremat 1.300 hectàrees

El foc ha afectat el preuat paratge natural de les Gorges del Cabriol

Ara
2 min
Una pineda cremada en l'incendi declarat al municipi valencià de Venta del Moro.

ValènciaJa són 1.300 les hectàrees que ha cremat l'incendi iniciat diumenge a la tarda al municipi de Venta del Moro (Plana d'Utiel), en el límit amb Castella-la Manxa, en el que és el foc més important declarat aquest estiu al País Valencià. Tot i que aquest dilluns al matí els bombers van aconseguir deixar l'incendi sense flames, el canvi a vent de ponent de la tarda va reactivar el foc.

Aquest dimarts a la tarda, s'ha aconseguit un altre cop deixar l'incendi sense flama, en una fita en la qual han contribuït els més de 10 litres per metre quadrat que han caigut a la zona durant una breu tempesta. Malgrat que en un inici el govern valencià havia negat que el foc hagués afectat la reserva natural de les Gorges del Cabriol, que amb una extensió de 31.000 hectàrees és la més gran del País Valencià, des de la conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública han reconegut que de les 1.300 hectàrees cremades, 1.000 pertanyen al parc natural. Des del departament que dirigeix Gabriela Bravo han atribuït l'error inicial al fet que les flames no han arribat al cor de la reserva natural.

Un helicòpter treballant en l'incendi declarat al municipi valencià de Venta del Moro.

Malgrat la pluja, el secretari autonòmic de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, ha advertit que les previsions meteorològiques no són del tot favorables al canviar el vent de llevant que ha bufat al matí, i que està carregat d'humitat, a ponent amb l'arribada de tempestes, que poden anar acompanyades de vent molt ràpid, erràtic i fluctuant i d'aparell elèctric. Tot això "dificultarà molt els treballs d'extinció i posarà en perill els operatius", ha alertat Ángel, que ha detallat que a la zona hi treballen 14 mitjans aeris i prop de 500 persones sobre el terreny, 300 bombers i 200 efectius de la Unitat Militar d'Emergències.

El secretari autonòmic de Seguretat i Resposta a les Emergències ha insistit que es tracta d'un incendi "molt complex i complicat en la seva evolució per l'orografia i gran massa forestal i per la dificultat en el perímetre per poder accedir-hi. Hi ha molts barrancs, un enemic hostil per a la resolució de l'incendi", ha afegit.

Sobre l'origen del foc, el cap del Consell, Ximo Puig, que ahir es va desplaçar a la zona per seguir els treballs d'extinció del foc, va apuntar que tot indica que hauria sigut un llamp d'una tempesta seca.

Zona cremada en l'incendi declarat al municipi valencià de Venta del Moro, a tocar de Castella-la Manxa.
stats