Immigració
País Valencià 09/09/2022

Interns del CIE de València inicien una vaga de fam per denunciar el mal estat del menjar que reben

La conselleria de Sanitat ha enviat diversos inspectors perquè supervisin la qualitat dels aliments després de veure un vídeo amb imatges del menjar

2 min
Membres de la plataforma 'Cies no' en una protesta a València.

ValènciaUn grup de tretze ciutadans retinguts en el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Sapadors de València hauria iniciat ahir dijous una vaga de fam per denunciar el mal estat dels aliments que reben i la falta d'aigua que pateixen. "Estem fent una vaga de fam per la falta d'higiene i per la falta de menjar, ja que fins i tot ens hem trobat cucs", explica en un àudio al qual ha tingut accés l'ARA un dels interns que es neguen a continuar alimentant-se. Aquest mateix home també denuncia que no "reben prou aigua" i emmarca aquesta situació en un context de "maltractament" continu. És per això que conclou que el que estan patint les prop de quaranta persones retingudes al CIE de València "no és humà" i reclama "ajuda".

Per evidenciar les seves denúncies, els ciutadans interns han difós un vídeo a través de la plataforma CIE No en què s'observaria el mal estat dels aliments. En les imatges es pot veure un plat de peix acompanyat de tomàquet i el que semblaria un petit cuc. De fet, i després de visionar el vídeo en els mitjans de comunicació, la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha enviat diversos inspectors perquè supervisin la qualitat del menjar sense que encara es coneguin els resultats dels seus informes.

Ben contrària és la versió manifestada per la Policia Nacional, els portaveus de la qual han assegurat a l'ARA que fins aquest divendres al migdia cap intern hauria rebutjat els aliments que se'ls ofereixen i que disposen d'enregistraments de vídeo que demostrarien aquesta circumstància. En aquest sentit, aquestes fonts defensen que si un intern decidís no menjar tal vegada seria un detall que no es podria comprovar amb les imatges, però no si ho fessin tretze. Pel que fa a l'aigua, expliquen que cada dia donen un litre i mig d'aigua embotellada a cada persona retinguda i que, a més, "poden beure de les aixetes, que tenen aigua potable". Un element, aquest últim, que els interns neguen, ja que afirmen que quan són a les cel·les no poden accedir a les aixetes.

Denúncies per presumptes pallisses

La notícia de la vaga de fam arriba poques setmanes després que un ciutadà retingut al CIE de València denunciés que va ser apallissat per quatre policies. També se suma a altres denúncies per presumptes agressions, alguna com la que hauria propiciat el suïcidi del jove marroquí de 23 anys Marouane Abouobaida. "Denunciem unes males condicions estructurals que posen en perill l'estabilitat psicològica i la salut d'unes persones que, a més, conviuen amb la por de ser expulsades", han destacat a l'ARA des de la plataforma CIE No de València, abans de subratllar que l'única mesura que realment esperen és "el tancament" dels centres d'internaments a tot l'Estat.

stats