País Valencià 24/09/2021

Investiguen la zona amb més activitat sísmica del País Valencià per prevenció

El Baix Segura i el límit entre València i Alacant són les ubicacions amb més activitat

Ara
2 min
La UA i la Generalitat Valenciana elaboren un mapa de zones amb major risc sísmic

ValènciaEl Baix Segura i el límit entre València i Alacant són les ubicacions amb més probabilitat de patir moviments de terra. Un mapa elaborat per la Universitat d'Alacant, amb la col·laboració de l'Institut Cartogràfic Valencià i la Generalitat Valenciana, reflecteix que el Baix Segura i la frontera entre Alacant i València són les zones amb més risc i perillositat sísmica del País Valencià.

Així ho ha indicat el professor de la Universitat d'Alacant (UA) i responsable de la xarxa sísmica de la institució, José Delgado, que, a més, ha sigut l'investigador encarregat de fer dos mapes: un de la situació actual de la xarxa sísmica i les falles al País Valencià i un altre de risc i perillositat. Delgado ha presentat els resultats de l'estudi aquest dijous a l'edifici del rectorat de la UA al costat del conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España; el vicerector d'estudis, qualitat i llengües, Francisco Torres, i Xavier Navarro, director de l'Institut Cartogràfic Valencià.

Segons l'expert, el mapa de perillositat reflecteix la probabilitat que hi hagi un moviment del sòl a causa de terratrèmols en un període de temps de 475 anys. A més, recorrent la història sísmica de la comarca, s'ha comprovat que és una de les zones on històricament hi ha hagut forts terratrèmols que han causat danys greus. No obstant això, ha afegit que la societat no ha de viure "obsessionada" amb la possibilitat que hi hagi un terratrèmol i que, malgrat l'activitat sísmica que s'ha registrat aquest estiu al País Valencià, en concret a la zona d'Alacant, es tracta d'una situació que està "dins de la normalitat".

"No hem de viure obsessionats pensant que hi haurà un terratrèmol, és una cosa que passarà quan hagi de passar. El que hem de tenir com a societat és la preocupació que tot allò que es faci compleixi amb la normativa tècnica vigent", ha indicat Delgado. Igualment, ha explicat que l'objectiu dels mapes és "útil en múltiples facetes", ja que serveix per al disseny de plans d'emergència i saber en cada zona la perillositat que existeix, així com per al disseny antisísmic.

"És un complement a la norma sísmica, però no la substitueix. Tot el que sigui implementar mesures per a millorar respostes davant terratrèmols necessita aquesta informació", ha afegit, i ha conclòs que l'activitat sísmica que s'ha registrat al País Valencià "no és gens extraordinària ni fora del que ha estat ocorrent en anys anteriors". "És més o menys el mateix", ha precisat.

Per la seva banda, Arcadi España ha mostrat la seva satisfacció amb aquest treball de recerca i ha reconegut la feina de la UA en dues facetes com l'"emergència" i la "prevenció". "Conèixer el nostre territori és fonamental per a poder garantir una qualitat de vida adequada", ha destacat.

stats