País Valencià 09/03/2018

L'alcalde d'Alacant es nega a dimitir pel seu processament per un presumpte delicte de fraccionament de contractes

Echávarri també està imputat per una suposada prevaricació per l'acomiadament d'una funcionària

Efe
3 min
L'alcalde d'Alacant, Gabriel Echávarri, en el dia que va declarar davant la jutge.

ValènciaL'alcalde d'Alacant, el socialista Gabriel Echávarri, "en cap moment dimitirà" tot i que l'Audiència de la ciutat acaba de confirmar el seu processament per un presumpte delicte de prevaricació en el cas Comerç. L'encarregada de defensar aquest posicionament ha sigut la portaveu de l'equip de govern municipal, la regidora Eva Montesinos, que ha assegurat que tant Echávarri com l'executiu local "segueixen endavant" davant en el que consideren "una denúncia política" per part del Partit Popular. "En cap cas li tornarem el govern d'aquesta ciutat a un partit podrit de corrupció [en referència al PP]" ja que, ha defensat, "l'alcalde no ha fet res".

Per la seva banda, tota l'oposició ha coincidit a reclamar la dimissió d'Echávarri. El més contundent ha sigut el portaveu popular, Luis Barcala, que ha reclamat la intervenció dels líders dels socialistes valencians, Ximo Puig, i dels socialistes espanyols, Pedro Sánchez. Després d'anunciar que el PP demanarà un ple monogràfic per tractar "la difícil situació amb el primer alcalde processat de la història d'Alacant", Barcala ha destacat que Echávarri "s'asseurà a la banqueta pel delicte de fraccionament de contractes", cosa que ha considerat que traspassa "totes les línies vermelles".

Des de Ciutadans, Yaneth Giraldo ha defensat que "és hora" que l'alcalde "sigui responsable amb el càrrec" que ostenta i "amb les persones a les quals representa", i que "dimiteixi com més aviat millor". Giraldo també ha instat Ximo Puig a "deixar de tirar pilotes fora i actuar en conseqüència".

En el mateix sentit s'ha manifestat el portaveu de Guanyar Alacant (EU-IU, Podem i independents), Miguel Ángel Pavón, que després de demanar la dimissió d'Echávarri ha vinculat el seu processament amb la recent difusió de la troballa d'un dispositiu de gravació ocult en el despatx de la regidoria d'Urbanisme. Per a Pavón, aquesta denuncia potser pretén "desviar l'atenció" davant la imminència d'aquesta decisió judicial.

Des de Compromís, el seu portaveu, Natxo Bellido, ha defensat que l'alcalde "no pot seguir un minut més" en el càrrec, per la qual cosa ha emplaçat els socialistes a buscar un substitut: "¿Fins quan esperarà el PSOE per prendre una decisió?".

Fraccionament de 14 contractes i serveis

La secció segona de l'Audiència d'Alacant ha confirmat avui el processament de Gabriel Echávarri i dos assessors pels presumptes delictes de prevaricació i usurpació de funcions en l'anomenat cas Comerç. La resolució desestima els recursos presentats pels tres investigats contra l'acte d'obertura de procediment abreujat que va dictar al novembre la jutge María Luisa Carrascosa. La causa judicial està relacionada amb el presumpte fraccionament de 14 contractes per treballs i serveis vinculats a la gala de comerç del Nadal del 2016 i a la promoció dels mercats municipals, per un import total de 144.160 euros.

La titular del jutjat d'instrucció número 9 d'Alacant, María Luisa Carrascosa, va obrir al novembre un procediment abreujat contra l'alcalde i dos assessors municipals, Eduardo Díez i Pedro de Gea. La magistrada entén que les contractacions haurien d'haver-se dut a terme a través d'un concurs públic i que el fraccionament va convertir l'actuació de l'Ajuntament en "arbitrària", ja que va beneficiar professionals elegits "per pròpia voluntat, amb perjudici dels principis de publicitat i lliure concurrència".

L'alcalde, també investigat en una altra causa per suposada prevaricació per l'acomiadament d'una funcionària, com els assessors, haurà de seure al banc dels acusats per aquestes presumptes irregularitats. Abans, la magistrada instructora haurà de traslladar la causa a la fiscalia i l'acusació particular, que exerceix el PP, perquè formulin els seus escrits de conclusions i després decretar l'obertura de judici oral.

stats