País Valencià 26/10/2021

Un jutge anul·la una resolució de la Generalitat perquè estava escrita només en valencià

El magistrat José María Aristóteles Magán ja va demanar el 2017 que la Generalitat de Catalunya s'adrecés en castellà a la Generalitat Valenciana

Ara
3 min
Concentració a València per rebutjar la sentència del Tribunal Suprem (TS) que confirma l'anul·lació de part del decret d'usos lingüístics de la Generalitat Valenciana

ValènciaEl titular del jutjat contenciós administratiu número 3 d'Alacant, el barceloní José María Aristóteles Magán, ha anul·lat una resolució de l'octubre del 2019 de la conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública de la Generalitat Valenciana perquè està dictada només en valencià quan la ciutadana afectada per l'expedient s'havia adreçat sempre en castellà a l'administració, tal com ha avançat el diari Las Provincias. A més, el magistrat ha estimat el recurs de la demandant en tota la seva extensió i ha reconegut a la treballadora pública el dret de ser reclassificada com a auxiliar d'infermeria, el motiu del litigi.

El jutge, conegut per les crítiques a la normalització lingüística que introdueix a les seves sentències –raó per la qual el 2013 va ser suspès durant sis mesos i multat amb 2.500 euros pel Consell General del Poder Judicial–, considera "nul de ple dret" tot l'expedient tramitat perquè determina que l'administració havia "imposat unilateralment la llengua valenciana, sense respectar l'opció per la llengua castellana utilitzada per la ciutadana".

A l'escrit, el magistrat reconeix que l'ús del català per part de l'administració és "perfectament legítim" i està emparat per la normativa estatal i autonòmica sobre l'ús dels idiomes autonòmics cooficials. No obstant això, afirma que "el problema jurídic" es planteja quan a l'expedient es veu "clarament" que "en absolutament totes" les ocasions en què la part recurrent s'ha adreçat a la Generalitat, la ciutadana afectada "ho ha fet utilitzant únicament la llengua castellana" i que, malgrat això, la resposta de l'administració ha sigut únicament en valencià sense respectar "el dret d'opció lingüística de l'expedientat".

El jutge ha defensat que el seu tribunal ha dictat diverses sentències en valencià quan així ho han sol·licitat "de comú acord les parts litigants", però ha insistit que "el que ja no és tan clar és que quan un ciutadà es dirigeix repetides vegades a una administració en llengua castellana rebi com a única resposta una contestació donada en una altra llengua que no és la triada pel ciutadà".

"Que la Generalitat de Catalunya s'adreci en castellà a la Generalitat Valenciana"

José María Aristóteles Magán és conegut per menysprear la Generalitat de Catalunya i la llengua catalana en diverses sentències dictades quan exercia com a magistrat a Lleida. Entre elles, una interlocutòria en què considerava "una falta de respecte i de mínima educació" fer servir la llengua catalana als jutjats en afers que afecten persones de fora de la comunitat.

El jutge també va incloure en altres dictàmens afirmacions com "aquesta és la prova més evident de la marginació lingüística que, utilitzant els diners públics, està portant a terme l'administració regional catalana" o "només des d'un odi ideològic molt profund cap a la llengua castellana es poden entendre actituds de fanatisme lingüístic" com l'exercit per la Generalitat. El magistrat també s'ha referit sovint a l'administració catalana, acusant-la reiteradament d'"actuar contra la Constitució", d'"intolerància lingüística", de "menysprear" la llengua castellana, de "prepotència" respecte als ciutadans o de "deslleialtat institucional".

L'última polèmica la va protagonitzar el 2017, ja com a titular del jutjat número 3 d'Alacant, quan va sol·licitar a la Generalitat de Catalunya que traduís al castellà un escrit enviat a aquella instància perquè considerava que no podia "ser admès com a vàlid" perquè no consta "reconeixement legal ni pot ser admesa la llengua catalana com a llengua cooficial per part de la legislació vigent" del País Valencià.

stats