País Valencià 23/07/2013

Un jutjat de València obliga Bankia a retornar 30.000 euros a una clienta de 82 anys amb subordinades

L'afectada va signar el contracte creient que estava dipositant els seus diners en un termini fix

Efe
2 min

ValènciaEl jutjat de primera instància número 27 de València ha anul·lat un contracte de compravenda de preferents realitzat per una clienta de Bankia i el posterior bescanvi per accions realitzat al març de 2012, de manera que l'entitat financera haurà de retornar-li 30.000 euros.

Segons el contingut de la sentència, facilitada pel despatx d'advocats Avanzac, la nul·litat tant de les ordres de compra com del posterior bescanvi per accions es fonamenta en la falta de deure informació exigible a Bankia.

L'afectada és una dona de 82 anys, escassa formació i amb dificultats de moviment i audició, vídua i amb una pensió de 550 euros mensuals i, segons la sentència, "sense coneixements financers ni de contractació bancària".

La dona va demanar dipositar 120.000 euros obtinguts després de la venda d'un pis en un termini fix per poder disposar dels diners quan ella considerés, però en l'entitat li van aconsellar que no ho diposités tot i que adquirís 30.000 euros d'obligacions subordinades, "amb la creença que estava garantit i que podria disposar de liquiditat immediata".

Així, la jutge estima que "l'omissió per part de l'entitat bancària de la diligència que li era exigible per vulneració dels deures d'informació i transparència va provocar que la senyora incorregués en un error essencial que va afectar a l'essència del contracte i que determina la seva nul·litat radical".

Igualment la sentència subratlla la nul·litat del bescanvi per la nul·litat del contracte inicial i per que aquest bescanvi "es va signar sota intimidació" per una neboda de la propietària dels diners, a qui se li va advertir des de l'entitat bancària: "o ho signes o ho perds tot".

La magistrada considera que "no és raonable que una persona de la seva edat i amb un perfil minorista es decideixi per si mateixa i lliurement a adquirir un producte que suposa assumir inversions de risc màxim i menys amb un venciment a llarg termini".

stats