País Valencià 19/07/2016

L'experiodista de Canal 9 Josep López presidirà la nova Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació

La setmana que ve les Corts Valencianes triaran amb una votació els membres del consell rector de la nova corporació

Acn
2 min
El periodista de l'extinta Canal 9 Josep López serà el president de la nova Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació

ValènciaL'excorresponsal de Canal 9 a Brussel·les, Josep López Álvarez, serà la persona proposada per les Corts Valencianes per presidir la nova Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), ens que es configura per suplir el tancament de Radiotelevisió Valenciana. Així ho han anunciat els grups parlamentaris, després de l'acord entre el PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans, que haurà de ser sotmès a votació al ple del pròxim 27 de juliol, en el qual també s'escolliran les 10 persones que integraran el consell rector de la CVCM, el màxim òrgan de govern i administració de la nova corporació.

Per a la composició del consell rector s'han proposat tres vocals de lsAlt consell consultiu de radiodifusió, òrgan assessor creat el mes de març per a la posada en marxa de la nova Corporació. Formaran part d'aquest òrgan el periodista Vicent Vergara (a proposta del PSPV), el sociòleg Rafa Xambó (a proposta de Compromís) i la doctora en Ciències de la Comunicació María Lozano (a proposta de Podem).

El grup Ciutadans ha proposat el professor del CEU San Pablo, José Martínez, com a membre estable del consell rector i han optat perquè Raquel Piqueras, proposada per C's per a l’Alt consell consultiu formi part del consell rector de manera transitòria i fins que sigui creat el Consell de l'Audiovisual. L'altra persona que ocuparà de manera transitòria el consell rector serà la professora de la Universitat d’Alacant Mar Iglesias (a proposta de Compromís) així com Rosa Serrano (proposada per Podem), que serà representant en un futur del Consell de Ciutadania.

Estructura de la Corporació

La nova Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació dependrà de Presidència de la Generalitat Valenciana i comptarà amb un Consell Rector, un Consell de la Ciutadania i un Consell Professional. La direcció general de l’ens serà escollida mitjançant un concurs públic.

El consell rector, màxim òrgan de govern, comptarà amb un president i un director general i estarà integrat per 10 persones (cinc a proposta de les Corts Valencianes, dos a proposta del Consell de la Ciutadania, una del Consell de l’Audiovisual, una pels treballadors, així com el president, nomenat per les Corts a proposta del Consell Audiovisual).

Així mateix, el consell de la ciutadania estarà integrat per 21 persones escollides pels grups i col·lectius socials així com periodistes, productors, actors, guionistes, publicistes, els sindicats i patronal, universitats, associacions cíviques, el Consell Valencià de Cultura, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Federació Valenciana de Municipis, entre altres. Aquest consell assessorà el Consell Rector en continguts i programació.

Així mateix, la Corporació comptarà amb un consell d'informatius, òrgan intern de participació dels professionals i tindrà com a objecte de vetllar per la independència, objectivitat i veracitat.

Destitució del consell rector

Un dels elements significatius de la llei és la previsió de cessar el Consell Rector si es produeix una desviació igual o superior al 10% del dèficit pressupostari previst. Així mateix, es preveu que cessin si disminueix en més del 25% els ingressos propis previstos al pressupost anual de la Corporació, excepte causa justificada.

stats