País Valencià 23/02/2013

La X Nit d'Escola Valenciana serveix per homenatjar Estellés i presentar les Trobades 2013 dedicades al poeta

L'entitat ha guardonat el grup Al Tall, el sociolingüista Vicent Pitarch i el professor Joan Ponsoda pel seu treball a favor del valencià en una gala celebrada a Alacant

Ara
2 min
Els guardonats en la tarda d'avui acompanyats del president d'Escola Valenciana. / ESCOLA VALENCIANA

AlacantAquesta tarda s'ha celebrat a l'Auditori de la Diputació d'Alacant la X Nit d'Escola Valenciana, titulada La Nit Estellés. A l'acte han assistit personalitats rellevants del món social, cultural i educatiu del País Valencià com el rector de la Universitat d'Alacant, representants de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, el diputat de Cultura d'Alacant, Juan Bautista Roselló; la directora general de Política Lingüística de la conselleria d'Educació, Beatriz Gascó, i el president de la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià.

Aquesta gala anual, en la qual s'han presentat les Trobades 2013, els projectes anuals i els guardons que atorga l'entitat, ha suposat un homentage al poeta valencià Vicent Andrés Estellés, al qual van dedicades les festes per la llengua que s'iniciaran a l'abril sota el lema "La veu del teu poble".

"Aquesta ha estat La Nit del Mural del País Valencià, hem volgut recordar l'Estellés que recorre les comarques, les tradicions, la cultura i els referents valencians de nord a sud, perquè hui La Nit fa 10 anys, una dècada que organitzem aquesta cita anual i que ha passat ja per Castelló, València, el Puig, Xàtiva, Alzira, Godella, Calp, Alcoi i l'Eliana", ha explicat durant el seu discurs el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno.

La gala ha estat amenitzada per la música de Pau Alabajos, que ha avançat alguns temes del seu pròxim disc, Mural del País Valencià; Bertomeu, que ha interpretat algunes cançons del seu treball 7 d'Estellés i Miquel Gil, que ha cantat poemes muiscats d'Estellés com La rosa de paper.

El lema que s'ha escollit enguany per a les Trobades d'Escoles en Valencià, "La veu del teu poble", és un homenatge a un dels poemes més emblemàtics de Vicent Andrés Estellés, Assumiràs. Una vintena d'alumnes del col·legi públic Gabriel Miró de Calp han cantat, acompanyats per un piano, aquestos versos convertits en himne.

Els guardons de la dècima Nit d'Escola Valenciana –dissenyats per l'escultor desaparegut Andreu Alfaro–, han destacat la gran tasca en matèria musical feta durant quatre dècades pel grup Al Tall. La formació musical ha rebut el premi a l'üs Social del valencià. El sociolingüista i filòleg Vicent Pitarch ha rebut el Guardó Extraordinari i el Guardó a la trajectòria Individual ha estat atorgat al professor Joan Ponsoda, per la gran tasca d'obrir camí a l'ensenyament en valencià.

Al final de l'acte, Al Tall ha sorprés el públic amb una petita actuació en la qual han interpretat dos temes molt significatius de la seva extensa discografia. Concretament, el grup musical valencià ha cantat les cançons Tots ens tiren pedraetes, basada en versos d'Estellés, i A Miquel Grau, per fer un homenatge al jove assassinat a la ciutat d'Alacant per defendre les llibertats del poble valencià.

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm }

stats