Reforma fiscal
País Valencià 10/11/2022

Nou desacord al govern valencià, ara per la rebaixa de l'impost de successions

Compromís ha qualificat la proposta de "gran error" del PSPV i reclama als socialistes que no l'aprovin amb el PP i Cs

2 min
La portaveu de la coalició valencianista, Papi Robles, en la sessió de control al Consell.

ValènciaLa proposta socialista perquè la llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat per al 2023 inclogui una bonificació del 99% de l'impost de successions a les empreses familiars que facturin més de 10 milions d'euros protagonitza un nou desencontre entre els quatre partits que conformen el govern valencià.

Així ho ha volgut evidenciar aquest dijous la portaveu de la coalició valencianista, Papi Robles, en la sessió de control al Consell, quan ha cridat el president Ximo Puig a "evitar" el "gran error" que, al seu parer, suposaria que el PSPV tirés endavant la reforma i l'aprovés amb els vots de Partit Popular i Ciutadans, que ja han manifestat el seu suport a la proposta.

Segons Robles, la mesura suposaria "abaixar impostos als més rics", afeblir "els serveis públics" i, a més, trencar els acords entre les quatre formacions. La portaveu de Compromís ha contraposat la mesura amb l'acord del 2020 sobre l'impost de successions i donacions per bonificar-lo a petites i mitjanes empreses que facturen fins a 10 milions d'euros, i ha defensat que "la classe mitjana empresarial no són els que guanyen més de 10 milions".

Les crítiques de Robles no han espantat Puig, que en el seu torn de rèplica ha defensat que la rebaixa pretén facilitar que aquestes empreses es mantinguin al territori, creixin i siguin més competitives i, en conseqüència, puguin oferir "millors sous". "Cal enviar un missatge clar, que és que aquest Govern, que governa per a tots, governa també per a les xicotetes i mitjanes empreses valencianes", ha afirmat Puig.

El dirigent socialista també ha destacat que es tracta d'una proposta "oberta" que, a més, no suposarà un impacte econòmic "rellevant", atès que la Generalitat només deixarà de recaptar "mig milió d'euros". "No posarà en qüestió l'estat del benestar", ha emfatitzat el cap del Consell. El president ha insistit que el govern valencià ha mantingut des del primer dia la "ferma vocació d'enfortir l'escut social" i impulsar el teixit productiu, i ha destacat que volen fer servir la política fiscal per ajudar les empreses en un moment d'incertesa.

El president valencià, Ximo Puig, durant la sessió de control al Consell.

Per la seva banda, la portaveu d'Unides Podem, Pilar Lima, ha explicat que està "preocupada", perquè aquest debat evidencia que el Consell no està "tenint en compte" que, segons dades del Centre d'Investigacions Sociològiques, més del 80% dels ciutadans espanyols estan d'acord o molt d'acord amb una política tributària que impliqui que els que més tenen aportin més.

El debat sobre la nova proposta dels socialistes s'ha produït just el dia que les Corts han aprovat la reforma fiscal per al 2022, que inclou una rebaixa d'impostos per a les rendes de menys de 60.000 euros. La mesura, que ha comptat amb el suport de totes les formacions –tot i que els grups de l'oposició la consideren insuficient–, entrarà en vigor l'any vinent i es completarà amb la reforma de la resta de trams de l'impost de la renda que l'executiu té previst incloure en la llei del pressupost del 2023 i que el Parlament hauria d'aprovar al desembre.

La portaveu d'Unides Podem, Pilar Lima, a la sessió de control al Consell.
stats