País Valencià 15/05/2017

Revelen indicis de maltractaments i menjar caducat en centres de menors

Els fets haurien tingut lloc al centre La Resurrecció de Sogorb (Alt Palància)

Daniel Martín
3 min
Una habitació del centre de menors del barri de Montolivet a València.

ValènciaLa Generalitat Valenciana va desvelar ahir que una inspecció ara fa un mes al centre de menors La Resurrecció de Sogorb (Alt Palància) va detectar que els nens i adolescents rebien “menjar escàs i caducat” i eren allotjats en instal·lacions obsoletes i en ocasions perilloses, com per exemple un espai de jocs situat just al costat d’una caldera. A més, també es van descobrir “indicis” d’un presumpte cas de maltractament a un menor. Aquest centre, gestionat per la congregació de les terciàries caputxines, acollia 18 nens i nenes, que ja han sigut traslladats a altres espais.

Un corredor del centre de menors públic de Montolivet

A banda del de Sogorb, un altre dels centres on s’han detectat més problemes és el públic del barri de Montolivet, a la ciutat de València, on després de l’últim informe de la direcció general de la Inspecció de Treball i Seguretat Social s’han descobert deficiències estructurals que han provocat el trasllat dels joves.

A més, 21 nens del centre Penyeta Roja de Castelló també estan sent traslladats perquè les instal·lacions no disposen d’autorització. Així mateix, el novembre passat es va canviar d’espai sis nens que residien al centre El Carme de València perquè la conselleria va detectar irregularitats en el funcionament laboral de l’empresa.

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, durant la presentació del nou pla de centre de menors

Aquestes dades les va anunciar ahir la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, que no va amagar l’estat de “desemparament” en què es trobaven molts dels menors tutelats per la Generalitat Valenciana. Oltra va responsabilitzar d’aquests fets l’anterior govern del PP, al qual va acusar de mantenir un teixit residencial “en mans privades i amb instal·lacions obsoletes que no reuneixen condicions d’habitabilitat”.

La vicepresidenta també va denunciar la manca de control dels centres -el de Sogorb no passava cap inspecció des de l’any 2005- i va defensar que des de l’arribada, ara fa dos anys, del govern format pel Partit Socialista del País Valencià i Compromís els serveis socials han augmentat els recursos destinats a la inspecció. Des del departament que encapçala Oltra van remarcar que el 2016 es van fer vuit inspeccions, mentre que entre els anys 2012 i 2015 el govern del PP en va fer quatre.

Poques inspeccions

Des de la conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives van admetre que el nombre d’inspeccions encara és insuficient, però van subratllar que per a tots els serveis socials disposen d’onze treballadors. “Quan governava el PP n’hi havia només set. El nostre objectiu és continuar ampliant el nombre d’inspectors. De fet, segons la nostra població, la llei estableix que n’hauríem de tenir 20”, van explicar des del departament que dirigeix la vicepresidenta.

Durant la roda de premsa, la consellera va presentar el nou model d’acolliment infantil que ha posat en marxa l’actual govern amb l’objectiu de “desinstitucionalitzar” nens i adolescents, intentar que estiguin amb famílies i donar-los una atenció més “individualitzada” i “personalitzada”, en una línia semblant al que promou el govern català. “Aquest pla reforçarà els equips dels centres amb 410 nous treballadors de diferents perfils”, va subratllar Oltra.

A hores d’ara la Generalitat Valenciana té la tutela de 3.800 menors, la majoria dels quals són en centres privats mitjançant concessions.

stats