País Valencià 27/02/2018

La policia confirma que el PP valencià va pagar en negre actes electorals

Els agents asseguren que "el 80% dels pagaments a Orange Market es van abonar en B"

Europa Press
3 min
Primer dia de judici de la trama valenciana de la Gürtel

ValènciaAgents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la policia espanyola que van participar en la investigació de la trama Gürtel han confirmat aquest dimarts davant del titular del jutjat central penal, José María Vázquez Honrubia, que part dels actes electorals del Partit Popular valencià liderat per Francisco Camps es van pagar amb diner negre.

Els investigadors, que han comparegut com a testimonis en el judici pel presumpte finançament il·legal del PP valencià, han ratificat els informes que van elaborar i han explicat que els esdeveniments que van ser contractats amb Orange Market, la branca valenciana de la trama Gürtel, van ser sufragats de forma il·legal.

Pagaments en 'Alacant' i 'Barcelona'

Un dels agents ha indicat que en la comptabilitat de les empreses del líder de la trama, Francisco Correa, es va fer una distinció entre els diners que es va abonar dins el "circuit legal" i els que es van lliurar de forma opaca. Segons ha explicat, en un dels documents emmagatzemats en la memòria externa confiscada al presumpte comptable de la Gürtel, José Luis Izquierdo, els pagaments es van diferenciar en dues columnes anomenades 'Alacant' i 'Barcelona'.

L'agent ha assenyalat que a 'Alacant' s'inclouen aquelles "reduccions de deute" que s'han abonat amb "diner pertanyent al circuit legal" i pels quals s'ha emès una factura amb liquidació de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA); mentre que a 'Barcelona' s'apunta tot "el contrari" (en referència al diner negre o en B).

El testimoni ha concretat que els imports que apareixen a 'Alacant' fan referència a les factures emeses als populars pel conjunt d'actes que va realitzar Orange Market; però també a les que es van enviar a constructors que eren "adjudicataris a la zona d'anàlisi", en referència al País Valencià. En línia amb aquesta compareixença, nou empresaris acusats en aquest judici van reconèixer, primer davant la Fiscalia Anticorrupció, i després davant del jutge, haver sufragat irregularment els actes electorals dels populars valencians.

Aquest policia també ha afirmat que van analitzar correus electrònics enviats al número dos de la Gürtel, Pablo Crespo, en el qual es fan menció als ingressos a 'Barcelona'. Així mateix, ha assegurat que el comptable d'Orange Market, Cándido Herrero, era coneixedor de les formes de pagament perquè era la persona que va elaborar aquesta documentació.

Precisament, Herrero va admetre en la seva declaració com a acusat en aquest judici la diferenciació de pagaments que feia la trama, encara que va destacar que es va trobar amb aquest "sistema de treball" quan va entrar a Orange Market.

"El 80% dels pagaments a Orange Market es van abonar en B"

L'altre agent que ha confirmat aquest dimarts els abonaments en 'B' del PP valencià ha emfatitzat que el 80% dels pagaments a Orange Market es van apuntar a la columna de 'Barcelona'. També que en la comptabilitat de la Gürtel apareixien escrites altres lletres i sigles com 'P', que la UDEF va relacionar amb el partit i 'PROV', que van identificar com les seus provincials del PP a Alacant, València i Castelló.

Un altre dels agents de la policia que també ha testificat aquest dimarts a la vista oral, i que va participar en els registres de les oficines de la Gürtel, ha asseverat que la memòria externa d'Izquierdo apareix amb claredat la "dinàmica" de moviments de fons entre Orange Market i les empreses de Francisco Correa entre el 2007 i el 2009, any en què es va descobrir la trama.

Les sigles

D'altra banda, aquest investigador ha recordat que en aquest informe es feia esment a uns noms i pseudònims que suposadament van fer aportacions per sufragar aquests serveis, a més de les empreses constructores, i que l'equip de la UDEF va interpretar que feien referència a polítics i empresaris. Així, 'El Príncep' es va atribuir a Felipe Almenar Manteca, vinculat a la societat CYES Infraestructures SA; 'Sonia', a l'exalcaldessa d'Alacant Sonia Castedo; 'El Cantant', a Rafael Martínez Berna, vinculat amb el grup empresarial Villalba; o 'El Borni', a l'expresident de la Diputació de Castelló Carlos Fabra.

stats