País Valencià 06/04/2022

Les crítiques de Zelenski aconsegueixen que Porcelanosa aturi totes les seves vendes a Rússia

L'empresa valenciana va facturar al març a distribuïdors multimarca russos per valor de 197.000 euros

Daniel Martín
3 min
La consellera delegada de Porcelanosa, María José Soriano, acompanyada per un dels fundadors de la companyia valenciana, Héctor Colonques, durant la seva compareixença davant els mitjans de comunicació aquest dimarts.

ValènciaLes crítiques del president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, que durant el seu discurs telemàtic davant el ple del Congrés de Diputats d'ahir dimarts va reclamar a les empreses espanyoles que deixin de fer negocis amb Rússia i que en concret va assenyalar les companyies Porcelanosa, Maxam i Sercobe, ja han tingut efectes en la primera, que ha aturat totes les activitats en el mercat rus, incloent-hi la venda mitjançant distribuïdors multimarca que sí que havia mantingut al març.

Ahir dimarts, les paraules de Zelenski van provocar la compareixença urgent de la consellera delegada de Porcelanosa, María José Soriano, i d'un dels fundadors de l'empresa valenciana, Héctor Colonques, que van assegurar que des del 24 de febrer passat l'empresa havia suspès tota la seva activitat comercial amb Rússia i que només mantenia l'activitat feta mitjançant tercers. També van destacar que aquestes operacions al març van suposar una facturació de 197.000 euros, el 0,009% de les vendes de l'empresa.

"No sabem en què es basa. Li hauran fet arribar alguna dada equivocada", va arribar a afirmar Soriano, que va insistir en el fet que Porcelanosa no compta amb una xarxa de distribució pròpia a Rússia, "com sí que passa a Espanya, els Estats Units, Itàlia o França, entre d'altres". La consellera delegada va afegir que "l'única acció comercial" de l'empresa "respon al mínim dels contractes fixats amb els distribuïdors multimarca abans de la guerra".

En la mateixa línia, Héctor Colonques, va qualificar el retret de Zelenski d'una situació "molt trista", atès que des que va començar la invasió russa d'Ucraïna Porcelanosa hauria finançat ajuda humanitària i acollit set treballadors d'aquest país que eren al País Valencià en el moment en què es va iniciar el conflicte bèl·lic i que no han volgut tornar a Ucraïna ni marxar cap a un altre estat.

Tot i la rotunditat expressada ahir per Colonques i Soriano, les crítiques de Zelenski han aconseguit que avui el grup valencià hagi decidit aturar també les vendes a distribuïdors multimarca russos. La decisió s'ha fet pública després de la reunió a Madrid del conseller de Porcelanosa, Silvestre Segarra, i l'ambaixador ucraïnès a Espanya, Serhii Pohoreltsev. A l'acabar la trobada, l'ambaixada ha difós un comunicat en el qual ha agraït la decisió de l'empresa d"'aturar qualsevol negoci" amb Moscou "a partir d'avui", també el que fa "a través de tercers". La nota de premsa també ha destacat que l'empresa donarà 250.000 euros per a ajuda humanitària.

Per la seva banda, Silvestre Segarra ha defensat que el govern ucraïnès hauria d'haver actuat d'una altra manera i no haver assenyalat públicament l'empresa. Amb tot, ha admès que les dificultats que ha d'acarar cada dia l'executiu que encapçala Volodímir Zelenski reclamen ser comprensius. "Cal comprendre l'estrès amb què viu el govern ucraïnès. Pot haver-hi errors... I nosaltres potser hauríem d'haver parat a principis de març i en aquest període no haver servit [productes als distribuïdors amb què havien tancat acords prèviament]. Fins ahir no es van donar instruccions clares a ningú, ara queda tot clar", ha conclòs Segarra.

El conseller de delegat de Porcelanosa, Silvestre Segarra, atenent els mitjans de comunicació a les portes de l'ambaixada d'Ucraïna a Madrid.
stats