País Valencià 24/04/2013

El jutjat rebutja la prescripció dels delictes d'Antonio Anglés en el cas de les nenes d'Alcàsser

El tribunal considera que la data per començar a comptabilitzar la prescripció dels delictes ha de ser desembre de 2009, any en què es van realitzar les darreres diligències

Efe
2 min

ValènciaLa titular del jutjat d'instrucció número 6 d'Alzira (València) ha rebutjat considerar com a prescrits els delictes pels quals va ser processat Antonio Anglés, actualment en parador ignorat, per la seva participació en l'anomenat cas Alcàsser.

Segons han informat fonts del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, la magistrada considera que la responsabilitat criminal d'Anglés en la desaparició i mort de Toñi, Míriam i Desirée, les tres nenes d'Alcàsser, "no es pot considerar extingida actualment per prescripció". La decisió judicial coincideix amb la conclusió de l'informe que va realitzar el fiscal en cap de l'àrea d'Alzira, Javier Rosa, que es va oposar a la prescripció dels delictes per considerar que les recerques tenen "virtualitat suficient" per interrompre el termini necessari per a la prescripció del delicte.

L'Associació Clara Campoamor, que exerceix l'acusació popular, ja va manifestar el seu rebuig a la prescripció "almenys fins a 2029, tenint en compte que les últimes diligències practicades daten de 2009". El pronunciament dels tribunals coincideix amb el vintè aniversari de la desaparició, el novembre de 1992, de les tres menors, trobades mortes el gener de 1993, un crim pel qual l'únic detingut, Miquel Ricart, compleix una condemna de 170 anys de presó.

Anglés va ser processat per tres delictes de rapte, violació i assassinat, un delicte d'inhumació il·legal i un delicte de tinença il·lícita d'armes, i el termini establert per a la seva prescripció és de 20 anys, ja que es calcula en funció de la pena prevista per la falta més greu, en aquest cas l'assassinat.

La jutge fixa com a data per comptabilitzar aquesta prescripció el 14 de desembre de 2009, en comptes del moment en què es van cometre els crims, ja que va ser llavors quan es van realitzar les últimes "diligències", i quan es va acordar el cessament de les intervencions telefòniques i de correu electrònic.

En l'acte, la magistrada considera que el termini prescriptiu va quedar interromput "per totes aquelles diligències de contingut substantiu practicades" i conclou que per aquest motiu no es pot donar per extingida la "responsabilitat criminal" d'Anglés. La recerca d'Anglés ha continuat sense èxit per diferents països de l'Amèrica Llatina i Europa. També s'ha especulat amb el fet que podria haver mort ofegat en aigües de la costa irlandesa.

stats