País Valencià 09/01/2019

Un jutjat admet a tràmit una querella per presumptes tortures policials durant el franquisme a València

Acusen Benjamín Solsona, conegut com el 'Billy el Nen' valencià

Ara
1 min
Alguns dels querellants per presumptes tortures infringides per part de la policia franquista junt a advocats i representats de les institucions

ValènciaEl jutjat d'instrucció número 1 de València ha admès a tràmit una de les sis querelles presentades al desembre per denunciar presumptes tortures comeses l'any 1971 per Benjamín Solsona, un dels exmembres de la Brigada Político-Social de la policia espanyola a València, que està imputat en la investigació que du a terme la jutge argentina María Servini contra els crims del franquisme.

El tribunal ha iniciat la investigació per esbrinar els fets, i ha informat la Fiscalia de la seva actuació. També ha reclamat al Centre Documental de Memòria Històrica de l'Arxiu Històric Nacional "qualsevol documentació que figuri en els seus fons relativa a la detenció del querellant, les resolucions judicials dictades per la jurisdicció d'Ordre Públic i les seves estades a la presó".

Els fets denunciats van passar l'any el 23 d'abril del 1971, quan, en ple estat d'excepció a causa de les protestes derivades del Procés de Burgos, els cossos de seguretat van detenir una trentena de militants del Partit Comunista en un dels seus feus més habituals, la Universitat de València. La meitat van ser traslladats a la comissaria de la capital del Túria per ser interrogats. S'hi haurien passat 19 dies entre tortures i vexacions, amb ofegaments simulats mitjançant la tècnica de la banyera, corrents elèctrics, amenaces de mort... Finalment van ser transferits a la presó Model de València per ser jutjats pel Tribunal d'Ordre Públic pels delictes d'associació il·lícita i propaganda il·legal.

stats