País Valencià 15/04/2016

Rafa Carbonell es reivindica com el candidat de les bases en el pròxim congrés del Bloc

El cap de gabinet del conseller d'Economia reuneix uns 200 militants en la presentació de la seva candidatura 'Fent Bloc millorem Compromís'

Salva Almenar
3 min
Acte de presentació de la candidatura de Rafa Carbonell a la secretaria general del Bloc.

ValènciaL'alcoià Rafa Carbonell va presentar ahir la seva candidatura a la secretaria general del Bloc Nacionalista Valencià. Després de mesos de rumors sobre la possibilitat que Carbonell optés a liderar el partit, el cap de gabinet del conseller valencià d'Economia va oficialitzar aquest dijous una candidatura que plantarà cara a "l'oficialista" encapçalada per Àgueda Micó en el congrés que se celebrarà els pròxims 21 i 22 de maig, si no es repeteixen les eleccions.

L'acte, que va tractar de ser una "exhibició de múscul", va reunir al pati de l'històric edifici de La Nau de la Universitat de València unes 200 persones arribades de moltes comarques del País Valencià. A més de militants de col·lectius d'arreu el país –hi va haver una gran representació d'Alcoi i de Tavernes de la Valldigna– a primera fila van estar donant suport a Carbonell el conseller d'Economia, Rafa Climent; l'eurodiputat Jordi Sebastià; els diputats de les Corts Valencianes Jordi Juan, Teresa García i Mònica Àlvaro; el diputat provincial Emili Altur; el portaveu de Compromís a l'Ajuntament d'Alacant, Natxo Bellido; o els regidors de València Carlos Galiana o Consol Castillo, esposa de l'històric dirigent del Bloc Pere Mayor.

Carbonell, que el 2013 va anunciar que deixava la política activa en deixar la vicealcaldia d'Alcoi per raons personals, va decidir tornar a primera línia en assumir la direcció del gabinet de la conselleria d'Economia i ara està disposat a guanyar pes en el partit optant a la secretaria general del Bloc. El líder de la candidatura 'Fent Bloc millorem compromís' es va reivindicar com el candidat de les bases en assegurar que el seu projecte neix de la voluntat de "molts militants de base que en els últims mesos m'han demanat que em presente per canviar la dinàmica del Bloc".

Rafa Carbonell arriba a la precampanya amb dos missatges clars: d'una banda que el seu projecte defensarà sempre la voluntat de les bases i, d'altra, que advocarà per portar a l'extrem la democràcia interna en el partit. Justament els dos principals retrets que l'equip de Carbonell i el mateix candidat llancen a la que serà la seva oponent en el congrés, Àgueda Micó, qui va presentar la seva candidatura fa setmanes amb el suport de destacats dirigents com Enric Morera, Vicent Marzà o Fran Ferri.

Crítiques a la direcció

En declaracions als mitjans, Carbonell va retreure a l'actual direcció, de la qual Micó en forma part, que va fer oïdes sordes a la militància i malgrat que els afiliats van dir no al pacte amb Podem, finalment van concórrer de la mà del partit de Pablo Iglesias. En l'apartat orgànic, l'aspirant a succeir a Morera al capdavant del Bloc va criticar també les regles del futur congrés, on no es podrà votar de manera telemàtica tal com reclamaven els crítics en un manifest que van signar unes 900 persones. "No ens poden dir que farem un congrés assembleari quan han posat traves a votar per correu i la gent s'ha de registrar prèviament per participar-hi", va dir Carbonell.

El conseller Rafa Climent, l'eurodiputat Jordi Sebastià i els diputats crítics van donar suport a Rafa Carbonell com a candidat a liderar el Bloc.

Preguntat per la possibilitat d'arribar al congrés amb una candidatura unitària, Carbonell va dir que això seria l'opció "prioritària" tot i que acte seguit va deixar veure que aquesta via no té possibilitats. "Àgueda Micó –que és amiga meua– em va dir 'Rafa, tu no et presentes i vine en la meua candidatura'. I jo no entenc el concepte de consens d'eixa manera", va explicar Carbonell, qui va dir també que encara existiria alguna possibilitat de bastir una única candidatura que en cap cas haurien de liderar ni Micó ni ella.

stats