País Valencià 17/01/2018

S'ajorna el judici de la Gürtel per les possibles confessions de Pablo Crespo i Álvaro Pérez

Mónica Oltra assenyala Mariano Rajoy i l'acusa de seure "en una cadira pagada amb diner negre"

Efe / Ara
3 min
D'esquerra a dreta de la imatge: Álvaro Pérez, Pablo Crespo i Francisco Correa durant el judici.

ValènciaEl jutge de l'Audiència Nacional José María Vázquez Honrubia ha ajornat fins divendres el judici a la trama valenciana de la Gürtel davant les possibles noves revelacions i "fets rellevants" que podrien aportar els acusats Pablo Crespo i Álvaro Pérez, número dos de l'organització i cap d'Orange Market, la filial valenciana de la xarxa corrupta.

Vázquez Honrubia ha estimat que és "correcte, procedent i prudent" acordar aquesta suspensió a petició de les defenses dels acusats davant la possibilitat que tots dos puguin canviar la seva línia de defensa i aportin "elements o fets rellevants" en la seva declaració.

Els lletrats de Crespo i del Bigotes han sol·licitat la suspensió del judici arran de la confessió del líder de la trama, Francisco Correa, que ahir va assegurar que l'ex secretari general del PP valencià, Ricardo Costa, va obligar les societats de la xarxa a facturar treballs de les campanyes electorals del 2007 (municipals i autonòmiques) i el 2008 (estatals) a diverses empreses si volien cobrar per les seves feines, uns pagaments que ahir els empresaris també van reconèixer.

Davant la confessió de Correa, la fiscalia ha deixat entreveure la possibilitat de rebaixar la petició de pena per a Correa si continua col·laborant amb la justícia. Inicialment, el ministeri públic sol·licita 24 anys i mig de presó per a Correa i Crespo i 27 per a Pérez. Tots tres compleixen una pena de 13 anys de presó pel frau en els contractes dels expositors de Fitur, establerta en el judici a la trama Gürtel.

"Gir en l'evolució del procediment"

La decisió del jutge d'ajornar el judici s'ha produït després que la sessió s'iniciés amb gairebé dues hores de retard i amb la intervenció de l'advocat de Pablo Crespo, Miguel Durán, que ha demanat "la suspensió de la vista almenys durant quaranta-vuit hores, ja que ahir es va produir una circumstància que ha motivat un gir en l'evolució del procediment". Durán ha afegit que el fet que el seu defensat estigui en presó preventiva li ha impedit parlar amb ell per avaluar si ha de seguir amb la mateixa línia de defensa o si la seva estratègia ha de variar. Davant els arguments de l'advocat, el magistrat li ha reclamat si el seu client aportaria "elements o fets rellevants" després del que va explicar ahir Correa, a la qual cosa Miguel Durán ha contestat que sí.

L'advocat d'Álvaro Pérez, Javier Vasallo, s'ha adherit a la sol·licitud de Durán i ha explicat que necessita parlar amb el seu representat pels mateixos motius. Davant les peticions de les defenses, ni la fiscal, ni l'advocat de l'Estat, ni la lletrada de l'acusació exercida pel PSOE, ni cap de les altres defenses s'han oposat a les peticions dels lletrats de Crespo i Pérez.

El magistrat ha comunicat que, tenint en compte la unanimitat de les parts, a la vista de les revelacions de Correa i per a un millor aclariment dels fets, el "prudent" és donar un termini als advocats de Crespo i Pérez perquè parlin amb els seus clients.

Mónica Oltra assenyala Rajoy

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha assegurat avui en relació al judici del cas Gürtel que se celebra a Madrid que "s'ha d'anar pels que ordenaven, al màxim nivell" i ha apuntat que "Rajoy s'asseu en una cadira pagada amb diner negre de la Gürtel i ha cobrat en sobres".

Oltra ha fet aquestes declaracions durant la presentació de l'últim número de la 'Revista Valenciana d'Estudis Autonòmics', i després de ser preguntada pel fet que el considerat líder de la Gürtel, Francisco Correa, assenyalés ahir Ricardo Costa com la persona que va ordenar facturar a empresaris despeses del partit.

"No a les empreses vinculades a la corrupció"

Per la seva banda, el secretari general de Podem al País Valencià, Antonio Estañ, ha defensat que els empresaris vinculats a la corrupció del PP no han de seguir beneficiant-se de contractes públics, i ha assegurat que "cal impedir que la xarxa d'interessos empresarials que la sostenia pugui seguir creixent en el futur".

"Hi ha una segona cara de la trama Gürtel que són les grans famílies que es van enriquir amb les obres públiques. Els Batalla a Castelló [en referència a la família propietària de la constructora Lubasa], els Cotino [en referència a la família propietària de la constructora Sedesa] o els Ortiz [totpoderós constructor i expresident de l'Hèrcules CF] a Alacant representen el mateix: una organització mafiosa que basa els seus negocis en el saqueig d'allò públic", ha assegurat Estañ.

stats