País Valencià 08/05/2018

El Suprem confirma les condemnes de Fitur, la segona peça valenciana del cas Gürtel

La sentència manté les penes d'entre 3 i 13 anys per als líders de la trama corrupta

Ara
2 min
Milagrosa Martínez (dreta) i Angélica Such són les dues exconselleres del PP acusades en la peça de Fitur. / MANUEL BRUQUE / EFE

ValènciaLa sala segona del Tribunal Suprem ha confirmat íntegrament la sentència del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV) que va condemnar a penes d'entre tres i 13 anys de presó a 11 acusats d'arreglar contractes entre la Generalitat Valenciana i la trama Gürtel per a la presència de l'administració a la fira de turisme Fitur en les cinc edicions que es van celebrar entre els anys 2005 al 2009. Entre les condemnes destaquen els 13 anys i tres mesos de presó per a Pablo Crespo, número dos de la xarxa corrupta; els 13 anys per a Francisco Correa, líder de la Gürtel; i els 12 anys i tres mesos per a Álvaro Pérez, responsable d'Orange Market, la branca valenciana de la trama. El tribunal també ha confirmat els nou anys de presó imposats a l'exconsellera valenciana de Turisme, Milagrosa Martínez, que va poder evitar l'ingrés en presó amb el pagament d'una fiança de 15.000 euros.

El Suprem confirma així que Francisco Correa, Álvaro Pérez i Pablo Crespo van cometre delictes de malversació de cabals públics, suborn actiu, tràfic d'influències i associació il·lícita; als quals se suma el de falsedat documental en el cas de Crespo. L'exconsellera Milagrosa Martínez va cometre, segons la sentència, delictes de malversació de cabals públics, suborn passiu i prevaricació administrativa.

A més d'aquests acusats, també han estat condemnats: Isaac Vidal, funcionari de l'Agència Valenciana de Turisme amb una pena de set anys de presó; Rafael Betoret, excap de gabinet de la consellera, i Isabel Jordán, exadministradora d'algunes societats de la Gürtel, a sis anys de presó; Cándido Herrero, exempleat d'Orange Market, a quatre anys i quatre mesos; Jorge Guarro, excap de promoció de l'Agència Valenciana de Turisme, a quatre anys; i Mónica Magariños, exempleada d'Orange Market, i Ana Grau, excoordinadora de Fires de l'Agència Valenciana de Turisme, a tres anys.

Multes de 3,9 milions a Correa, Crespo i Pérez

La resolució fixa que Correa, Crespo i Pérez hauran d'abonar 3,9 milions d'euros cadascun pel delicte de tràfic d'influències. A més, la sentència confirmada estableix que els tres empresaris, així com Isabel Jordán, Milagrosa Martínez, Betoret, Vidal i Guarro, indemnitzin de forma solidària a la Generalitat Valenciana amb la quantitat de 271.636 euros, amb responsabilitat solidària parcial també de Mónica Magariños i Cándido Herrero.

Els fets provats de la sentència del TSJPV, dictada el 8 de febrer deL 2017, relaten les irregularitats comeses per directius i empleats d'empreses de la trama Gürtel, i per la consellera de Turisme, i tècnics, polítics i funcionaris d'aquest departament per adjudicar els contractes per a la presència de l'administració valenciana a Fitur entre els anys 2005 i 2009.

stats