El temporal deixa baixos inundats, grans acumulacions de neu i rius desbordats al País Valencià

El desbordament del Xúquer al seu pas per Alberic manté en alerta els veïns del tram baix del riu

El temporal de vent, pluja i neu que afecta el País Valencià des de diumenge ha deixat baixos inundats per la força del mar, que ha penetrat en establiments i apartaments ubicats en primera línia de costa; grans creixements de cabals de rius, que en comarques com la Marina Alta, la Marina Baixa, la Safor, la Ribera Baixa i la Ribera Alta van molt carregats; i, finalment, importants acumulacions de neu, tant al centre del territori com al nord. De fet, hi ha centenars de persones desallotjades, 9.000 habitatges sense subministrament elèctric, 43 carreteres tallades i 45 més en què cal circular amb cadenes.

A aquest recompte cal afegir-hi 69 ajuntaments que han decidit suspendre les classes davant els efectes de la borrasca Gloria, cosa que ha afectat almenys 78.000 alumnes, segons l'últim recompte oficial de la conselleria d'Educació.  A més, les forces de seguretat busquen dues persones desaparegudes.  Concretament es tractaria de dos homes: un que aquest matí ha sortit a peu de Morella (els Ports) fins a una altra propietat seva per veure l'estat de les seves vaques i un altre desaparegut des d'aquest dilluns entre Callosa d'en Sarrià i Altea (Marina Baixa). Els bussos de la Guàrdia Civil d'Alacant han localitzat el vehicle de l'últim en una zona inundable. A hores d'ara ja són  quatre les víctimes del temporal, dues al País Valencià .

El principal focus d'atenció per a aquest dimecres és el Xúquer, que s'ha desbordat puntualment al seu pas per Alberic i que manté en alerta els veïns del tram baix del riu. De fet, el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat Valenciana ha activat el pla especial situació 0 per emergència hidrològica, que implica risc per a persones i béns. El desbordament del Xúquer fins i tot ha obligat a tallar l'autovia A-7 aquest matí.

Pel que fa a les nevades, destaquen les acumulacions en poblacions de les comarques del nord com l'Alt Maestrat, l'Alcalatén i els Ports, on a hores d'ara el gruix de neu continua augmentant i ja supera de llarg el mig metre. De fet, a Vilafranca (Alt Maestrat) ja arriba a 86 centímetres i supera el gruix de la històrica nevada del gener del 2017. Davant aquesta situació, la Generalitat ha sol·licitat la intervenció dels militars de l'UME.

On la borrasca també ha deixat molta neu és al centre i sud del País Valencià, concretament a les comarques de l'Alt Vinalopó, l'Alcoià i el Comtat, i en serres com la Mariola, l'Aitana, el Benicadell, el Maigmó els gruixos són considerables.

I amb tota aquesta neu i pluja, que inclou registres extraordinaris com els de la Vall de Gallinera (més de 700 litres per metre quadrat) i els de Pinet (560), no és estrany que hagi crescut tant el cabal de rius com l'Albaida, el Vinalopó o el Sellent. No obstant, la situació més delicada és la del Serpis, on, com en el cas del Xúquer, s'ha declarat la situació 0 per emergència hidrològica i durant les pròximes hores es podrien dictar desallotjaments.

Finalment, com a conseqüència del temporal els ports de València, Gandia, Sagunt i Castelló continuen tancats, així com moltes platges i passeigs marítims, on els danys són molt destacats. 

El temporal de mar bat tots els rècords a València amb ones de fins a 8,4 metres

El + vist

El + comentat