País Valencià 04/05/2022

Temporal de rècord al País Valencià amb acumulats que superen els 200 litres en un dia

En barris de València com el Cabanyal i el Canyamelar l'aigua ha inundat algunes vivendes

Daniel Martín
3 min
Dos homes treballen per treure l'aigua d'un baix negat per les fortes precipitacions registrades a València.

ValènciaLa forta tempesta que va afectar dimarts a la nit la ciutat de València i la seva àrea metropolitana va coronar una jornada d'intenses pluges al centre del País Valencià que, en el cas de la capital, va deixar un acumulat de 204 litres per metre quadrat a l'observatori dels Jardins de Vivers, on des de l'1 de març ja se superen per poc els 500 l/m². La dada suposa el rècord de precipitacions en un únic dia al mes de maig, segons ha informat l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). L'anterior registre era de 92,7 litres i va tenir lloc el 25 de maig del 1871.

Més elevades encara són les xifres de l'Associació Valenciana de Meteorologia, que han registrat fins a 260 litres en els barris més costaners de València, on s'han inundat algunes plantes baixes, tot i que caldrà confirmar aquestes dades en els pròxims dies. Si es validessin, suposarien batre o acostar-se al rècord de la ciutat, que és de 262,6 l/m² el 17 de novembre del 1956.

El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha assegurat aquest dimecres que "València està preparada per a aquesta quantitat de pluja", però que això no impedeix que "en les zones més baixes de la ciutat [com els barris del Cabanyal i el Canyamelar] es produisquen algunes inundacions". "Malgrat les precipitacions, el sistema de clavegueram, drenatge i sanejament ha funcionat perfectament, la qual cosa ha permès recobrar ràpidament la normalitat", ha destacat.

Aquest dimecres la intensitat de les pluges ha minvat i l'AEMET ha rebaixat l'alerta de nivell roig a groc. Amb tot, encara es registren precipitacions intenses en comarques com la Ribera Alta o la Canal de Navarrés: al municipi d'Algemesí aquesta matinada han caigut 70 litres/m² en només quatre hores.

Les fortes precipitacions han propiciat una nit intensa al Consorci Provincial de Bombers de València, que ha hagut de dur a terme diversos rescats a vehicles atrapats per l'aigua en municipis com Paterna, Alzira o Algemesí. En el cas de Paterna (Horta), els bombers han rescatat el conductor d'una ambulància que havia quedat immobilitzada per les aigües i una dona que no podia sortir del seu cotxe pel mateix motiu. A Carlet (Ribera Alta) s'han desbordat dos barrancs i també ha calgut rescatar diversos conductors. Finalment, a la ciutat de València els bombers i la Policia Local han fet més de 200 intervencions i han hagut de tallar diversos túnels que havien quedat inundats.

Davant la situació d'inestabilitat atmosfèrica, la Universitat Politècnica de València ha suspès aquest dimecres l'activitat presencial al seu campus a la ciutat de València. El que sí que es manté en funcionament, tot i que amb alguns retards, són els serveis de Rodalies i de la xarxa de metro i tramvia de la Generalitat Valenciana.

Una de les pitjors parts se l'ha endut la pagesia: s'han negat camps i camins a la comarca de la Plana Baixa, i la collita de la cirera a les comarques centrals es pot donar per perduda.

Primavera també de rècord

Sense comptar l'episodi d'aquest dimarts, al País Valencià han caigut des de l'1 de març al voltant de 370 l/m² de mitjana, una dada que supera amb escreix l'anterior primavera més plujosa, la del 2004, en què no es va arribar a 300 l/m², segons dades de l'AEMET. Aquesta és, amb molta diferència, la primavera més plujosa també a la ciutat de València, com a mínim des de mitjans del segle XIX. Fins ara l'any més plujós era el 1982, en què amb prou feines s'havien superat els 300 l/m². Tot això encara amb bona part del mes de maig per passar.

stats