País Valencià 21/11/2012

Els farmacèutics decideixen avui si accepten el pla de pagaments del govern valencià i posen fi a la vaga

Els col·legis de farmacèutics del País Valencià votaran la proposta de la Generalitat Valenciana d'abonar fins al gener quatre de les mensualitats que deu a aquest col·lectiu

Acn / Ara
2 min
Les farmàcies han començat una vaga indefinida pels impagaments del govern valencià.

ValènciaAquest dimecres a la nit els farmacèutics del País Valencià podrien desconvocar la vaga indefinida que van començar el darrer 5 de novembre en protesta pels impagaments de la Generalitat Valenciana. D'aquí unes hores, els col·legiats participaran en una assemblea convocada per estudiar i aprovar, en cas que així ho decideixen, el calendari de pagaments proposat per la conselleria de Sanitat.

Aquesta decisió es va prendre ahir després que el conseller de Sanitat, Luis Rosado, presentés en una reunió amb els farmacèutics valencians un pla de pagament del deute que la Generalitat Valenciana té contret amb aquest col·lectiu i que ascendeix a 450 milions d'euros per factures impagades des del mes de maig. La proposta del govern valencià consisteix a abonar abans d'acabar el mes de gener almenys quatre mensualitat del total de factures sense pagar.

El govern valencià faria front a bona part del deute gràcies al fons de liquiditat autonòmic (FLA), que ja va permetre a l'octubre abonar una mensualitat als farmacèutics. Els primers dos pagaments serien de 114 milions d'euros cadascun i es farien efectius aquest mes de novembre i desembre.

El tercer pagament podria arribar als 139 milions com a avançament del mecanisme de suport estatal presentat pel ministre Cristóbal Montoro i el quart, que s'abonaria el mes de gener i correspondria a la mensualitat de desembre, s'afrontaria amb el pressupost ordinari de la Generalitat Valenciana.

Amb tot, quedarien pendents les factures de setembre, octubre i novembre, i per fer-ne el pagament es plantegen dos procediments. Un seria el pagament del deute en la seva totalitat a través d'un mecanisme de suport estatal, que podria ser el FLA 2013, i l'altre consistiria a prorratejar les tres mensualitats en 24 mesos, pagant-ne una part proporcional cada mes.

Tot i que no hi ha confirmació oficial, sembla molt probable que les tres assemblees dels tres col·legis oficials de farmacèutics del País Valencià acceptin la proposta de la Generalitat Valenciana i desconvoquin la vaga indefinida, perquè ja hi ha símptomes de cansament després de 17 dies de vaga.

stats