País Valencià 11/09/2021

València farà la gala d'uns Goya en què el cinema es retrobarà amb el públic

Aquesta edició retrà homenatge al cineasta valencià Luis García Berlanga en el centenari del seu naixement

Ara
3 min
El president de l'Acadèmia presenta la 32a edició de la Gala dels Goya junt amb Ximo Puig i Joan Ribó

La trenta-sisena edició dels Premis Goya, que acollirà el Palau de les Arts de València el 12 de febrer del 2022, serà la del "retrobament del cinema amb el públic". Aquesta pròxima edició retrà homenatge al cineasta valencià Luis García Berlanga en el centenari del seu naixement, i, a més, la gala comptarà amb un model nou amb diversos presentadors. Així ho ha anunciat al mateix escenari de la gala el president de l'Acadèmia del Cine Espanyol, Mariano Barroso, que ha detallat que els Goya 2022 "superen el presentador únic o parella" i tindran diverses "grans figures" perquè tot sigui més àgil. L'esdeveniment estarà ple d'actuacions musicals i moltes activitats paral·leles.

Barroso ha valorat la "collita excel·lent" de pel·lícules, actors i actrius espanyols d'aquesta edició, "que faran parlar molt" i, encara que no ha revelat el nom dels presentadors, ha dit que són "persones molt estimades" que s'anunciaran quan estiguin totes tancades. "Cadascuna d'aquestes persones tindrà el seu espai de protagonisme i representarà des del cinema més popular al d'autor, des del comercial al de gèneres, cada tendència del cine estarà representada per una d'aquestes figures", ha explicat el president de l'Acadèmia.

La gala a València es va ajornar per la pandèmia "fins al moment en què fos possible el retrobament del cinema amb el públic i aquest moment ha arribat", ha dit Barroso, que ha reconegut que en la celebració de l'any passat, marcada per les circumstàncies sanitàries, es va trobar a faltar "l'escalf del públic". L'organització ha agraït l'actitud de les administracions valencianes, pel seu "respecte" al cinema i la seva "aposta inequívoca, favorable i lliurada" a les propostes i demandes que els han fet per poder tirar endavant la gala.

Al costat de la Filmoteca Valenciana es programarà un cicle al voltant la figura de Luis García Berlanga i "es convidarà cineastes actuals per parlar sobre la seva influència". Sense detallar el pressupost de la gala, Barroso ha dit que encara estan en negociacions i que són dades internes, a més de reconèixer que hi ha aportacions privades i de les administracions públiques. Aquestes aportacions han d'arribar als 2 milions d'euros de cànon, entre Generalitat Valenciana, Ajuntament de València i Diputació, com ha recordat la vicealcaldessa Sandra Gómez.

Barroso ha ressaltat que el País Valencià ha passat "de ser personatge secundari a protagonista" en les produccions de cinema al país i, encara que ha admès que l'aforament previst per a la gala serà inferior que en altres ciutats —1.600 enfront de 3.500 a Màlaga o 3.000 a Madrid i Sevilla—, ha reconegut que el Palau de les Arts "té moltes altres coses que el fan especial". El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha defensat que la gala és "una enorme oportunitat", que és "emocionant" que "la dimensió de Berlanga estigui una mica darrere de tot" i que, en un moment de recuperació econòmica, social i també emocional, que els premis Goya se celebrin a València és una bona notícia.

"El 12 de febrer farem realitat el somni que els Goya se celebrin a València", ha assegurat el president Puig, que ha afegit que, encara que "no sobren els cèntims", s'inverteix bé i fer-ho en cinema "és bo", al mateix temps que ha recordat que per les dates de la gala del 2020 es va notificar el primer cas de covid al País Valencià, per la qual cosa els Goya els situen "al costat de l'esperança".

stats