Pirineus 23/06/2020

Les falles dels Pirineus ja tenen museu virtual

El projecte europeu Prometheus posa a disposició de la comunitat fallaire una plataforma interactiva de la festa

Acn
2 min
Imatge d'arxiu de les falles d'Alòs d'Isil. / ACN

Les falles del Pirineu ja disposen del seu propi museu virtual. Es tracta del Prometheus Museum que recull la festa de les falles per tal de facilitar a la comunitat fallaire una plataforma interactiva que contribueixi a mantenir l'esperit festiu viu, atesa la incidència de la pandèmia de la covid-19. Aquest minimuseu compta amb diferents espais expositius sobre la festa; un mapa interactiu on es poden buscar els diferents pobles fallaires; un museu per a infants, on hi ha lectures i jocs relacionats amb les falles; i una secció en què, a través de les xarxes socials i l'ús d'etiquetes, es van recollint les aportacions de la comunitat fallaire. Prometheus és un projecte transfronterer sobre les Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus.

Xavier Roigé, professor d'Antropologia i Museologia de la UB, ha explicat que aquesta acció ja estava prevista en el projecte Prometheus i que "són les circumstàncies que ens ha tocat viure amb la covid-19 les que ens han fet decidir a avançar-nos". Roigé ha explicat que s'ha volgut crear aquest minimuseu per facilitar que la festa "continuï viva, encara que sigui virtualment".

El museu virtual, que estarà en ple rendiment a finals del 2021, tal com estava previst, no serà ni un lloc web ni un recull de documentació, sinó un espai participatiu on preservar la festa i donar-li continuïtat. Roigé ha argumentat que "la festa només es pot viure a cada poble, a la plaça del poble on es viuen totes les emocions, però l'espai virtual potser n'ajudarà a la preservació".

Per la seva part, Virginie Soulier, professora de Museologia i Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UPVD, i Jean-Jacques Casteret, director adjunt del CIRDOC, han coincidit a assenyalar que l'estructura del museu és "evolutiva i dinàmica". Virginie Soulier ha manifestat que "la conceptualització d'aquest espai permet que tècnicament ens puguem adaptar a les noves realitats i al possible creixement de la comunitat fallaire".

Prometheus és el projecte sobre les Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus. Compta amb vuit socis: el Govern d'Andorra, la Generalitat de Catalunya, el Conselh Generau d'Aran, el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, el CIRDOC, la UPVD, la UB, i la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la UdL. El projecte pretén contribuir a la continuïtat del reconeixement de les falles dels Pirineus com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, que va inscriure la festa en les seves llistes el passat 1 de desembre de 2015 a proposta de la candidatura encapçalada per Andorra, i amb l'adhesió d'Espanya i de França.

stats