Política 26/02/2023

4.000 persones es manifesten a Sabadell contra el pacte Govern-PSC per la B-40

L'alcaldable d'Esquerra se suma a la mobilització prometent que aturarà l'autopista

ARA
2 min
Milers de persones es manifesten a Sabadell contra el Quart Cinturó

Sabadell"Llencem un missatge molt clar des del Vallès al Govern d’ERC: aquest acord amb el PSC el tombarà la mobilització popular". Són paraules de Xavier Pellicer (CUP), que es poden fer extensives a les 4.000 persones que, segons els organitzadors, s'han mobilitzat aquest diumenge a Sabadell contra el Quart Cinturó. La protesta ha començat al migdia a la plaça de la Creu Alta i ha finalitzat a la plaça de l'Àngel, i entre els manifestants, a més de la CUP i dels comuns, hi havia les cúpules locals d'ERC a Sabadell i Terrassa. "Entenem perfectament la posició del Govern, perquè calia aprovar els pressupostos. Però el Govern també ha d’entendre que si soc alcalde evitaré la construcció d’aquest Quart Cinturó", ha assegurat l'alcaldable d'Esquerra a Sabadell, Gabriel Fernández.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Qui estima el Vallès, no el destrueix" o "Aragonès, no ens toquis el Vallès" eren algunes de les proclames dels manifestants, convocats per la Campanya Contra el Quart Cinturó (CCQC). "Hem demostrat que no hi ha el consens que algunes formacions diuen que hi ha", ha subratllat un dels portaveus de l'entitat, Toni Altaió. El PSC va condicionar els pressupostos de la Generalitat a la construcció de la ronda Nord, un tram d'autovia entre Sabadell i Terrassa que formava part de l'antic projecte del Quart Cinturó. "Aquesta infraestructura suposa un greu atac ambiental, fragmentarà els espais agronaturals i empitjorarà la salut atmosfèrica del nostre entorn", ha denunciat Toni Altaió.

El pacte entre ERC i el PSC s'ha de concretar abans del 31 de març, quan s'hauria de tancar el projecte entre la Generalitat i el govern espanyol, que és qui s'ha compromès a finançar l'autovia. Però depèn de l'aprovació dels pressupostos catalans: ERC, reticent al projecte, només l'acceptarà si a canvi els socialistes avalen els comptes.

Els comuns no trencaran l'acord

Per això, és imprescindible el concurs dels comuns, l'altra pota de l'acord pressupostari. L'alcaldable de Catalunya en Comú a Sabadell, Joan Mena, ha criticat aquest diumenge frontalment el projecte de la B-40, però no s'ha desdit del pacte que el seu partit ha signat amb ERC pels pressupostos. Això sí, amb un advertiment: "Si hi ha un sol euro als pressupostos destinat al Quart Cinturó, donarem per trencat el pacte". Com que saben que no n'hi ha cap –de moment, només es tracta de tancar el projecte que, a més, pagarà el govern espanyol–, els comptes del 2023 no perillen.

stats