Política 10/11/2014

El PP espera que aquest dilluns la fiscalia actuï contra Artur Mas

L'eurodiputat Esteban González Pons treu importància al 9-N i assegura que no canviarà res. Cospedal creu que la participació ha estat "molt per sota" de l'esperada

Joan Rusiñol / Agències
2 min
El portaveu del PP al Parlament europeu, Esteban González Pons, en una imatge d'arxiu. EFE

Madrid / ToledoEl PP confia que aquest dilluns al matí sigui "atrafegat" per al carter al Palau de la Generalitat. A la carta que el president Artur Mas va dir que enviaria a Mariano Rajoy, el PP espera que se n'hi sumi una altra: la de la fiscalia per determinar si el Govern va cometre ahir un "delicte". Els populars estan convençuts que sí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a TVE, el vicesecretari general d'Estudis i Programes i cap de files del PP espanyol a Brussel·les, Esteban González Pons, ha afirmat que Mas va fer un ús de fons i recursos públics per fer una "manifestació" en clau independentista. Per ell, aquest comportament és "clarament" un delicte, i per això, creu, la justícia ha d'actuar de forma immediata. També ha fet un avís als funcionaris –com els directors d'escoles i instituts– que ahir van cedir espais per posar-hi urnes. "Hauran de respondre de les ordres que van rebre dels seus caps", ha advertit.

"Ningú es pot pensar que saltar-se la llei surt gratis", ha sentenciat.

Rajoy ha "desactivar la bomba" de Mas

En el terreny polític, ha tret importància a la participació d'ahir, que ha qualificat de simple "manifestació" en format de "referèndum" però "amb caixes de cartró". Per això, assegura que no hi haurà cap canvi en les relacions amb el govern de l'Estat. "No ha d'implicar necessàriament obrir una nova etapa", ha dit. "La situació, avui, continua sent la mateixa que el dia anterior", afirma el dirigent del PP.

Pons creu que, a Catalunya, el debat polític "emmascara" el que considera com a "verdader" problema dels catalans, que situa en l'economia. "Ara s'ha d'obrir un període per a l'economia", ha dit, rebutjant un diàleg polític com el que va plantejar ahir a la nit el president de la Generalitat. "Passada la febre del referèndum, espero que Mas atengui la verdadera infecció", ha afegit.

Davant les crítiques a l'actitud de Mariano Rajoy, Pons afirma que ha estat "l'home adequat" per gestionar aquesta situació i ha aconseguit "amb mà dreta i esquerra desactivar la bomba" que, a parer seu, ha posat el bloc pro consulta.

Una participació "molt per sota" de l'esperada

En declaracions als periodistes des de Toledo, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha insistit que el procés s'ha fet "al marge de la legalitat" i que, per tant, el govern espanyol "actuarà en conseqüència". Per a la número dos dels populars, el 9-N "no té validesa, no té fiabilitat" i el suport va estar "molt per sota" del que alguns pretenien.

El PP considera que el "simulacre" de diumenge va ser "un intent mal aconseguit de vulneració de la sobirania nacional", perquè "tots els espanyols tenen dret a decidir" sobre el seu present i el seu futur. "I sobre el nostre país –ha matisat–, però alguns han provat de prendre'ns aquest dret a tots els espanyols, tot i que no ho han aconseguit".

Parafrasejant el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat que la cita de diumenge va ser "un simulacre estèril, inútil i dut a terme al marge de la legalitat", sense cap tipus de control dels interventors o la junta electoral, sense cap procediment de control d'emissió d'opinió d'un país civilitzat.

stats