Política 09/11/2014

El ministre de Justícia: "Els pròxims dies la Fiscalia valorarà l'existència de responsabilitats penals"

Rafael Catalá, en una compareixença improvisada, carrega contra el 9-N com un "simulacre inútil i estèril" amb què Mas ha volgut "ocultar el seu fracàs personal"

M. Ferrer / J. Rusiñol
2 min
El ministre Rafael Catalá / EFE

MadridEl ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha estat l'encarregat d'enviar el missatge de l'executiu de Mariano Rajoy aquest 9-N. En una compareixença improvisada en què només s'ha permès l'accés a TVE, ha assegurat que la cita d'aquest diumenge ha estat un "simulacre inútil i estèril" amb què el president de la Generalitat, Artur Mas, ha volgut "ocultar el seu fracàs personal" per no haver pogut convocar la consulta "il·legal". El govern espanyol considera que la cita ha estat "organitzada per forces partidàries independentistes" i que, per tant, és una "jornada de propaganda política sense validesa democràtica" perquè no s'han complert els requisits "d'imparcialitat i neutralitat" en un procés "al marge de qualsevol marc jurídic".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per Catalá, el procés participatiu només ha servit per "tensar la divisió entre els catalans i exacerbar les divisions polítiques dins i fora de Catalunya". Per aquesta raó ha anunciat que la Fiscalia General de l'Estat els ha informat que continua recopilant dades en l'àmbit de les diligències d'investigació obertes per "valorar" l'existència de "responsabilitats penals" i exercir "els pròxims dies les accions legals que corresponguin". Per fer-ho, es basa en les diligències obertes i les "múltiples" denúncies presentades davant dels jutjats a Catalunya.

El jutge de Barcelona ha rebut fins a 15 denúncies contra el 9-N però ha decidit mantenir les urnes perquè considera "desproporcionades" les mesures cautelars sol·licitades per partits polítics i particulars.

Una resposta 'in crescendo'

La reacció del govern espanyol ha anat 'in crescendo' durant tot el dia. Primer ha cedit la resposta al PP, que ha comparat el 9-N amb el Mur de Berlín i ha acusat d'antidemocràtic l'independentisme. Després fonts de la Moncloa han advertit que l'actitud d'aquest diumenge no beneficia les relacions polítiques entre els dos executius en el futur. I més tard, les mateixes fonts han insistit que la Moncloa no dóna cap validesa a les xifres de participació facilitades per la Generalitat.

Amb menys de mitja hora d'antelació, s'ha informat de la compareixença 'sorpresa' de Catalá. El ministre de Justícia ja va assenyalar fa tres dies que "ningú impediria l'exercici de la llibertat d'expressió" sempre que el Govern no organitzés el 9-N. Mas, però, ha desafiat la Fiscalia i ha demanat que se'l responsabilitzi a ell de la cita a les urnes i no als voluntaris. "Si la Fiscalia vol saber qui és el responsable, que em miri a mi", ha dit.

Per Twitter, els sectors més espanyolistes han fet evident el seu malestar amb el perfil baix del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que no ha comparegut en tot el dia.

stats